Паметникът на Васил Левски с ново художествено осветление

Публикувано на чт, 9 февр. 2023
209 четения

Ново художествено осветление ще има паметникът на Васил Левски в центъра на В. Търново. Монтирането на новите осветителни тела започна във вторник и до дни ще приключи. Изпълнението е възложено на фирма “Хит”, с която работи Община В. Търново. Проектът е на местната администрация и е по повод предстоящото отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола.
“Осветлението беше старо и не осветяваше добре фигурата на Левски. Новото осветление ще създава повече обем и величественост. Ще бъде наистина много по-красиво. Предвидени са и допълнителни осветителни тела, които да обхващат и пространството около паметника”, обясни инж. Динко Кечев, директор на Дирекция “Строителство и устройство на територията” в Общината.
През 2017 г. имаше идея за поставянето на гранитна скулптура на лъв пред монумента, което обаче предизвика бурна обществена реакция. Бяха отпуснати 20 000 лв. от Министерски съвет, като 5000 лв. от тях бяха изразходвани за тържествения ритуал по повод честването на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски, а останалите 15 000 лв. останаха за изграждането на нов подход към паметника. На заседание на местния парламент беше решено подходът да бъде изграден до края на 2017 г., но това така и не се случи. По-късно беше съобщено, че се подготвят три идейни проекта, но в крайна сметка беше взето решение да има само ново художествено осветление около паметника.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново