Паметникът на Христо Ботев ще бъде поставен до лятото

Публикувано на чт, 7 Февр. 2019
862 четения

Паметникът на големия поет и революционер Христо Ботев в центъра на Велико Търново ще бъде поставен до 2 юни, научи “Янтра ДНЕС”. Монументът ще се намира в градинката до сградата на “Български пощи”, в началото на едноименната улица.
“Вече има издадено разрешително от главния архитект, проектът е одобрен от Експертния съвет по култура на Общината. Защитен е и пред Министерството на културата, тъй като попада, макар и в крайната част, в Стария град”, обясни Румен Петров, председател на Общински комитет “Васил Левски”.
Паметникът ще е с височина 4 м, а бюстът е изработен от бронз и е с размери 1,10 м. Той е дело на скулптора Венелин Василев. Преди години се е намирал в двора на Старото военно училище, но след разрушаването му е съхранен от Общината. Бюстът ще бъде положен на гранитен постамент с облицовка от мрамор, като върху него ще има гравюра на оригиналния подпис на Христо Ботев. Предвижда се парковото пространство около паметника също да бъде облагородено.
Първата копка на монумента бе направена в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни миналата година. Идеята за изграждане на бюст-паметника е на Общински комитет “Васил Левски” и клуб “Христо Ботьов”, подкрепена от Община В. Търново. Тя съществува още от 2004 г., когато председател на комитет “Васил Левски” бе Георги Стефанов. Автор на проекта е арх. Драгомир Йосифов, а финансирането е осигурено от строителната компания “Планекс Инфраструктура”.
В. Търново е град, дълбоко свързан с бележития български революционер. Тук са живели неговата съпруга и дъщеря – Венета и Иванка. Именно в старата столица през 1877 г. за първи път 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България и националното обединение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново