Отстраняването на водната авария върви в срок

Публикувано на чт, 11 апр. 2024
2569 четения

Авария в магистралния водопровод за питейна вода е причината за извънплановото спиране на водата в населените места на четирите общини: Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица. Аварията е настъпила в главната деривация от пречиствателната станция до село Пчелище, което се намира преди разпределителната шахта. Екипите на ВиК „Йовковци“ с тежка земекопна техника в четвърът през целия ден работиха без прекъсване по отстраняването на аварията. Работещите обясниха, че успешно е било локализирано мястото, където пробив в обшивката на огромната стоманенобетонна тръба е причинил теча. По обяд работниците извършваха заваръчни работи по тръбата, видя екип на “Янтра ДНЕС”. След това предстои обезвъздушаване и промиване на новата тръба. Уверенията им бяха, че извънплановия ремонт към момента върви успешно и водоподаването ще бъде възстановено в предварително обявения срок, до 12,00 ч. на 12 април, петък. Аварията остави без вода над 120 хиляди абонати в населените места на четирите засегнати общини.
Това е поредната сериозна авария на водопроводната мрежа в региона. През февруари 2024 г. отново заради ремонт и отстраняване на теч по магистралния водопровод беше спряно временно водоподаването в общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица и Полски Тръмбеш.
Междувременно въпреки предупрежденията на РЗИ немалко от жителите на В. Търново и селата от региона се снабдяваха с вода от местни източници, в които качеството на питейната течност не се контролира. Хората споделиха, че не се притесняват от това, че могат да пипнат някоя зараза. „Нашите баби и дядовци са пили вода от тези чешми и извори и не са умрели, защо сега ние да не пием? Водата от чешмите ни е по-мътна и е с по-лош вкус от изворната“, споделиха те.

И. ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново