Хиляди изпратиха Петър Христов в последния му път

Публикувано на пт, 12 Ян. 2018
13306 четения

Хиляди хора изпратиха в последния му път бизнесмена и благодетеля Петър Христов. Церемонията в петък започна с опело в Преображенския манастир край Велико Търново. С църковната служба бе ангажиран лично игуменът на светата обител отец Георги. Опелото беше в тесен семеен кръг. По изричното желание на близките на предприемача на богослужението не бяха допуснати външни лица и журналисти, а пътят към манастира беше отцепен.

Веднага след опелото процесията потегли към Велико Търново, където в 12 часа в ДКС „Васил Левски” започна поклонението пред тленните останки на Петър Христов.

Хиляди чакаха пред залата, за да влязат на поклонението. Дойдоха кметовете на всички населени места в общината, колеги на отишлия си бизнесмен от неговия бизнес, общинските съветници от Велико Търново и още стотици хора, които го познаваха и на които е помагал.

Да се простят с бизнесмена дойдоха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, Владислав Карамфилов, Светлозар Лазаров, Станимир Флоров, Ивайло Йорданов и много други.

Бащата на Мануела – Красимир Горсов заяви, че Петър Христов винаги е помагал безкористно на дъщеря му, без да се интересува от нищо друго, освен това с какво може да ? бъде полезен. За подкрепата си към Мануела бизнесменът бе удостоен със званието „Достоен българин” през 2008 г.

„Като член на настоятелството на Великотърновския университет само е помагал. Дойде да помогне, когато сме най-зле, включително и с лични средства, за да платим заплатите. Накрая пое негови фирми да завършат университетския храм. Много е тъжно да си отива човек, на когото си разчитал”, заяви ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

„Загубихме страхотен човек, каквото и да кажа, ще бъде безсмислено. Изключителна загуба за целия ни регион, но най-вече за неговите близки. Помагаше много на и Горна Оряховица и на футбола, и къде ли не“, заяви председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Даниел Костадинов. Кметът на града инж. Добромир Добрев сподели, че в момента не му се говори и болката е голяма.

С венец от името на Зоналния съвет на БФС дойде Бончо Генчев. „Петър Христов неизменно е помагал на спорта и футбола. Познавахме се, макар и да не бяхме близки, но винаги съм знаел, че можем да разчитаме на него“, заяви Бончо Генчев.

По молба на роднините на Петър Христов достъпът на медиите до залата бе ограничен, като изрично бе помолено да не се снима.

Над три часа продължи поклонението. Събиращата 2000 души зала бе препълнена с хора с венци и цветя. Тленните останки на Петър Христов бяха в затворен ковчег, а на огромен екран се прожектираха снимки от неговия живот. Съболезнованията приемаха брат му Димитър, майка му Момка Манолова, съпругата, дъщеря му Михаела, близки родственици.

Прочетено бе послание от бившия посланик на Израел в България през 2012-2015 г. Негово Превъзходителство Шаул Камиса Раз. „Ужасно тежко е да повярвам на такава новина. Петър Христов бе пълен с отзивчивост към другите хора. Неговото приятелство винаги ще бъде помнено”, заяви в съболезнователното си писмо бившият израелски посланик. Имаше множество адреси от партньори и приятели на застреляния бизнесмен, десетки венци от институции и опечалени хора. В Самоводене бе обявен ден на траур.

Петър Христов беше погребан във ВИП алеята в търновския гробищен парк редом до бивши кметове и заслужили великотърновци.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново