Отмениха провеждането на „Свищовски лозници“

Публикувано на сб, 11 сеп. 2021
85 четения

Община Свищов отмени празниците на града „Свищовски лозници“. Решението е предизвикано от влошената епидемична обстановка в страната и действащата забрана за провеждане на масови мероприятия и събори. Така за втора поредна година празничните дни няма да се проведат в предварително обявената си пълна програма. Тя трябваше да бъде в рамките на четири дни, а не както обикновено в три и включваше множество културни, развлекателни, образователни и спортни прояви, както и големи вечерни концерти на едни от най-популярните и харесвани артисти. Въпреки напредналата подготовка, голяма част от мероприятията се отменят, както и разполагането на търговски павилиони и увеселителни съоръжения в центъра на града. Ще се състоят само няколко събития, чиито формат и начин на провеждане отговарят на действащите епидемични разпоредби, съобщиха от Общината.

На 24 септември в къщата музей „Алеко Константинов“ в 16 ч. ще бъде открита изложбата „Свищов обича и помни Александър Божинов“, посветена на 85 години от удостояването му за почетен гражданин на Свищов. В Художествена галерия „Николай Павлович“ от 17 ч. поетът Георги Драмбозов ще представи Биляна Гецова и двете ѝ стихосбирки „По керемидите е пренощувал сняг“ и „Имам толкова недовършени сънища“. В 18 ч. ще бъде открита традиционната 44-та Изложба на свищовските художници. На 25 септември, отново в Художествената галерия, ще се проведе концерта „O, sole mio” с участието на Боряна Бешева – сопран, Даниeл  Меса – тенор и Мариана Мирчева – клавирен съпровод, който ще започне в 11 ч. На 26 септември от 10,30 ч. на камерна сцена в читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще бъдат отчетени резултатите от конкурса за домашно червено вино. Там ще бъде връчена наградата „Златно дунавско перо“ и ще се оповестят отличените от Националния литературен конкурс „Свищовски лозници“. Част от програмата ще е и премиерата на книгите с избрани стихове на Веселка Колева „Отстояване“ и на Георги Драмбозов „От Нове до Сердика“, които ще представи поетът Людмил Симеонов.

Броят на присъстващите на всички събития ще се контролира съгласно установените епидемични правила, а носенето на предпазни маски е задължително, напомнят от Общината.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново