Откриват възстановената екопътека до Преображенския манастир

Публикувано на чт, 16 май 2013
1971 четения

Преображенски манастир

На 19 май ще бъде официалното откриване на възстановената екопътека до Преображенския манастир. Подходите към нея са от квартал “Картала” и квартал “Варуша” във Велико Търново. Червено-бяла маркировка ще оказва маршрута за туристите и любителите на природата, съобщиха от Туристическо дружество “Трапезица-1902”.
Екопътеката е част от живописния пролом Дервента над река Янтра и един от маршрутите около града, който предлага възможности за отдих, туризъм и спорт, в съчетание с просторни панорамни гледки и опознаване на животински и растителни видове, водни, скални обекти и исторически находки.
Изградена е през 2001 година. от Туристическо дружество “Трапезица-1902” по проект на Училищен клуб по туризъм “ТУР-2000” при ОУ “Бачо Киро”, Велико Търново. През 2012 г. по идея на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и с подкрепата на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ започна възстановяване на трите най-посещавани пешеходни туристически маршрути в околностите на града: до Преображенския манастир, до хижа “Божур” през манастира “Света Троица” и до с. Арбанаси през Ксилифор.
Със събраните средства от Коледния благотворителен бал на ТД “Трапезица-1902” през 2012 г., подкрепата на ДГС “Болярка”и положените над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ “Васил Левски” и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, през 2013 г. по машрута до Преображенския манастир се възстановиха кътовете за отдих и обучение около двата водопада и местата за палене на огън. Водните препятствия са обезопасени с дървени мостове, труднодостъпните места – с парапети и стъпала.
Теренът е разнообразен – гористи местности, оформени от нискостъблени дървета и храсти, поляни и стеснения на пътеката, с леки скални спускания. Местата около Първо и Второ дере и водопадите предоставят съчетание на гледки и кътове за отдих сред красива през всеки сезон на годината природна среда – гора, падаща на пръски отвисоко вода, скални образувания. След излизане на билото, пътеката е с панорамни гледки, продължава през вековна широколистна гора, като към манастира преминава в горски път – лесно проходим и сенчест терен. Наблизо са разкопките на старо селище и стар манастирски комплекс.
Времето за преминаване по маршрута е около 2 часа (без почивките).
Преображенският манастир е основан през ХIV век. Сегашните му сгради са строени през ХIХ век. Оттогава датира и Съборната църква “Свето Преображение”, започната от майстор Димитър Софиянлията, заловен и обесен от османските нашественици заради участието му във Велчовата завера. Уникалният с архитектурата си храм е напълно завършен от Уста Колю Фичето и стенописван от друг виден български майстор – Захари Зограф. В продължение на три години (1849-1851 г.) той работи върху някои от шедьоврите на възрожденското ни изкуство – олтара на храма (живопис и икони) и стенописа “Колелото на живота” (на външната стена на църквата). Впечатляващи са и майсторската дърворезба от ХIХ век “Царските двери”, както и монашеските сгради с обширни чардаци, също дело на Колю Фичето. В съседство е имало още две по-малки църкви, унищожени в годините от срутване на скални маси.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново