Откритие: Неизвестни снимки на Гунди от деня, в който вкара последния гол в живота си

Публикувано на вт, 19 мар. 2024
733 четения

Аспарухов (в средата) с шефовете на Бирената фабрика във Велико Търново.

Георги Цветков и Георги Аспарухов (двамата вляво) във великотърновската пивоварна “Балкан”.

Вдовицата на Гунди Величка Маркова видя през 2005 г. за първи път част от последните снимки на легендата.

Неизвестни снимки на легендата на българския футбол Георги Аспарухов бяха открити 53 години след трагичната му смърт. Те са от 13 юни 1971 г. – денят, в който отбелязва последния гол в живота си. В този ден “Левски” с Гунди в състава си гостува на “Етър” във В. Търново. Пред 13 000 зрители мачът отива към нулево равенство, когато в 81-вата минута Аспарухов надскача “виолетовата” защита и с глава бележи за 0:1. Две минути преди края обаче Сашо Върбанов от домакините оформя крайното 1:1. Попадението на “синята деветка” се оказва последното в живота му – в края на същия месец той загива при зловеща катастрофа заедно с Котков, хвърлила в скръб цялата страна.
В деня на мача 13 юни Георги Аспарухов заедно с Георги Цветков отделят време да се срещнат със своите почитатели в Бирената фабрика във В. Търново. Гунди откликва на тяхна молба да ги посети и сутринта заедно с Цветков отиват в предприятието и в продължение на два часа разговарят с тях.
За тази среща ни разказа преди повече от 20 години Стоян Шалаверов – бивш ръководител на тогавашния пивоварен завод “Балкан”, вече покойник. Той донесе в редакцията и снимки от самата среща, както и автограф на Гунди върху календар с емблемата на “Етър”.
На въпроса какво очаква от мача, вместо да прогнозира задължителна победа за “сините”, Аспарухов отговаря, че се готвят сериозно, защото очакват труден двубой с “виолетовите”. Шалаверов го моли за автограф, който Гунди поставя върху календар с емблемата на “Етър”, разписва се и добавя датата 13.06. 1971 г., В. Търново.
Публикувахме тогава две снимки от срещата, както и автографа, те после влязоха в книгите ми “Те играха за “Етър” и “24 крачки към историята. 100 години “Етър”. През 2005 г. по инициатива на журналиста Борислав Костов на стадион “Ивайло” бе поставена паметна плоча на Гунди, за чието откриване дойдоха вдовицата му Величка Маркова, Иван Вуцов, Павел Панов и др. Показах двете снимки на Лита Маркова, на които тя реагира с огромно разбираемо вълнение и се просълзи.
Други две снимки от тази среща публикува самият Борислав Костов в чудесната си книга “Аспарухов. Гунди” през 2023 г., посветена на 80-ия юбилей на легендарния нападател.
Както и друг път обаче съм казвал, и след половин век могат да се правят открития! Оказа се, че има и още непубликувани досега снимки на Аспарухов от този ден. Пази ги грижливо Иво Шалаверов – синът на Стоян Шалаверов, в семейния им архив. Снимки, които той любезно предостави и за първи път виждат бял свят!
Оказва се, че фотографиите са общо седем. Черно-бели, малък формат 6х9 см, номерирани грижливо от 1 до 7. На гърба на едната Стоян Шалаверов е написал: “13 юни 1971 г., 9:40 часа. Пивоварен завод “Балкан” В. Търново”. Едната от снимките, известна досега, е вътре от самата среща. Всички останали са пред автобуса на изпращането. На 4 от тях Гунди се качва в клубния автобус, виждат се и хората, които са го заобиколили. На другите две позира с ръководителите на бирената фабрика, като на едната пред тях се вижда и малко дете.
“На тръгване Гунди поспря на вратата на автобуса, усмихна се и махна с ръка: “Чакаме ви на мача, ще се радваме!”. Ние му заръчахме: “Да вкараш един гол!”, а той обеща: “Ще се опитам…”, разказа навремето Стоян Шалаверов.
Така и става. Аспарухов бележи, а голът му е увековечен завинаги от паметна плоча на стадион “Ивайло”. Защото се оказва последен за него в блестящата му кариера. Кой може да предположи, че на 30 юни смъртта ще отнеме зловещо от нас един от най-великите футболисти не само на българския, а и на световния футбол за ХХ век…

Анатоли ПЕТРОВ, сн. архив сем. Шалаверови

loading...
Пътни строежи - Велико Търново