Откриха благотворителния базар на мартеници във В. Търново

Публикувано на ср, 15 февр. 2023
1695 четения

Традиционният благотворителен базар за мартеници бе открит във В. Търново. Той се провежда за 12-а поредна година и е под надслов „Баба Марта бързала и мартенички вързала“. На базара на символична цена могат да се закупят червено-белите символи на пролетта. Всички изделия и сувенири са изработени от потребителите на социалните услуги. За направата им са използвани нетрадиционни техники и материали, а средствата от продажбата им ще се използва за закупуване на материали за арт ателиетата, за отбелязване на рождени дни и други дейности, с които се разнообразява ежедневието на потребителите. Щандът на базара е разположен пред чешмичката до сградата на Общината и ще бъде там всеки ден до 1 март. Инициативата е на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
„Тази година ще се включат 28 социални услуги от община В. Търново за деца, за възрастни и хора с увреждания. Три центъра за работа с деца и младежи от Никюп, Церова кория и Ресен също ще участват, както и неправителствени организации – общинската организация на Съюза на инвалидите, фондация „Искам бебе“ и Фондация „Зов“, които повече от 15 г. подкрепят услугите ни за деца с и без увреждания и за пълнолетни лица с умствена изостаналост“, заяви Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Общината. Тя благодари на всички, които ще подкрепят благотворителния базар. „Мартеничките и останалите изделия са изработени с много любов и старание. Ние се опитваме да показваме уменията и таланта на хората, които търсят и получават нашата подкрепа и се включват в различни дейности, които им доставят удоволствие“, каза още Димитрова.
В първия ден на базара се включиха от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в Държавната психиатрична болница в Церова кория, Дневния център за стари хора, Комплекса за социални услуги за деца без увреждания на ул. “Цветарска” 14 и Сдружение „Зов“.
„Стремим се да включваме абсолютно всички потребители, дори и тези с голям дефицит. Изработваме мартеничките и сувенирите от Нова година, след като приключи коледният базар. Всички участват с голямо желание в нашите арт работилници и винаги много се вълнуват“, разказа Ганка Господинова от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства към психиатричната болница в Церова кория.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново