13-годишна спортистка от В. Търново вече е сред най-успелите деца на България

Публикувано на ср, 15 февр. 2023
3613 четения

13-годишната великотърновска спортистка Амира Абулибде попадна в Клуба на успелите деца на България на Фондация “Димитър Бербатов” за 2022 г. Седмокласничката от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в старата столица е състезател по карате в КК “Етър” – В. Търново, с треньор Николай Лесичков.
Амира е номинирана за редица постижения, постигнати от нея през изминалата година. Тя завоюва Първо място на републиканското състезание по карате за Националната купа “България”, в категория ката, КА 12, индивидуално при момичетата, родени 2009 г. Абулибде зае второ място и сребърен медал – категория кумите, индивидуално, момичета миникадети, +47 кг на 6-ото Световно първенство по годжу рю карате във Фолиньо (Италия), като едва две секунди не стигнаха на Амира за шампионската титла. Великотърновката се класира на Първо място, със златен медал и титла “европейски шампион” в категория Shobu Ippon Kumite, 12-13-годишни момичета, както и на Първо място, със златен медал и титла “европейски шампион” в категория WKF Kumite, 12-13-годишни момичета на 12-ото Европейско първенство по шотокан карате. Амира завоюва Второ място и сребърен медал в категория ката, КА 12, индивидуално, момичета, родени 2009 г. на Държавното първенство по карате.
“Победите вдъхновяват Амира, а загубите не я сломяват. Раздава се без жал, вярва, че с труд и постоянство ще продължи да носи титли. За да прослави своя клуб, своя град и всички български деца, постигащи мечти”, казва за състезателката нейния треньор.
Припомняме, че за 2022 г. Амира стана категорично Спортист № 1 за юноши и девойки в годишната класация на великотърновските спортисти.
Както „Янтра ДНЕС“ писа, Александър Маслянков и Виктория Ганчева вече са част от Клуба на успелите деца на България на Фондация “Димитър Бербатов” за 2022 г. Алекс се изязява успешно в областта на математиката, а Вики жъне успехи на музикалната сцена.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново