В Стражица избраха най-добрите майстори на домашно вино

Публикувано на ср, 15 февр. 2023
469 четения

Любимият на няколко поколения празник Трифон Зарезан беше отбелязан тържествено в Стражица. Още в ранни зори зам.-кметът на Общината Мария Бъчварова и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, заедно с йеромонах Димитрий по стар български обичай зарязаха лозето. Ритуалът бе изпълнен в двора на храм „Рождество Богородично“ с наричане за здраве, спорен труд, плодородна и благодатна година.
Празничният ден продължи пред сградата на общината с богата празнична програма и фолклорните изпълнения на оркестър „Развитие 1895“.
С приветствие към присъстващите на площада се обърна Мария Бъчварова – зам.- кмет на Община Стражица. Тя ги поздрави за добрата организация, за усилията и желанието им да спазват народните традиции.
Интересна част от програмата бе пресъздаването на обичая „зарязване“ в изпълнение на самодейците от Театрална група „Рачко Ябанджиев“ в Стражица. Младите мъже зарязаха лозата, благословиха за плодородие, избраха „Цар на виното“, попяха и пийнаха руйно червено вино.
По повод празника бяха наградени и най-добрите участници в конкурса за домашно вино, реколта 2022 година. Те бяха оценени от компетентно жури с участието на професионалния енолог Стефан Чоранов. Наградите за майсторство в производството на домашно вино връчи председатeлят на местния парламент Илиян Маринов. При червените вина победител стана Радослав Йорданов. Неговото каберне се е харесало най-много на журито. Следват Венцислав Господинов с вино от букет сортове и Петя Димитрова от Виноград също с каберне.

Най-доброто бяло е на Райко Райков. Втори е Валентин Владов с неговия димят, а третото място е за Стефка Псалтирова от село Мирово с вино букет.

При розетата журито е определило като най-добро виното на Николай Кръстев от София, следвано от памида на представителите на пенсионерския клуб в село Владислав и виното на Иванка Манчева от село Мирово.

Наградата на журито е за Нела Ганчева от Дряново, която се представи с вино розе сира. Кметът на Стражица Йордан Цонев също отличи един от майсторите винари. Това е Иван Тончев, представил се с вино пелин от сортовете мерло и мавруд.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново