От БСП почистиха руските гробища до храма „Възкресение Христово”

Публикувано на вт, 13 Февр. 2018
949 четения

Представители на Младежкото обединение на БСП почистиха двора на  храма „Възкресение Христово”, където се намират гробовете на загинали руски воини. По този начин те изразят  своята съпричастност към кампанията, посветена на 140-годишнина от Освобождението, която “Янтра ДНЕС” организира.

Ние, младите социалисти, начело с областния председател на БСП Петко Тюфекчиев решихме да почистим района около паметника, защото той е свързан с нашата история. Трябва да я помним и да се учим, заяви зам.-председателят на МО на БСП Красин Каракоцев. Той изрази възмущението си, че никой не полага грижи за паметния знак. По времена акцията младите социалисти събраха около 10 чувалчета с боклук от мястото.

Заедно с тях се трудиха Николай Чемберски, Димитър Димов и Василена Стаева, които учат скулптура във ВТУ. Те облагородиха пространството около паметника. Той е изграден през 1922 г. от емигранти от I Армейски корпус на Руската армия, а на него е изписано “Дедами и отцами павшим за освобождение Болгарий в 1877 – 78 гг. I-й Армейский Корпус Русской Армий 1922 г.”.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново