Освещават бойните части и знамена на НВУ “Васил Левски”

Публикувано на чт, 4 ян. 2018
342 четения

Великотърновският митрополит Григорий ще благослови бойните знамена на Националния военен университет “Васил Левски” в събота. Тържественият ритуал е част от традициите на Богоявление. По време на церемонията владиката ще освети и знамената на Областния и на Общинския съюз на офицерите

и сержантите от запаса и резерва.

Празничният 6 януари ще започне в 9 часа със св. литургия, отслужена от дядо Григорий в катедралния храм “Рождество на Пресвета Богородица”. В 10,30 часа богомолците ще се отправят с литийно шествие към площад “Цар Асен Първи”. Там 10,45 часа ще бъдат осветени знамената. Ритуалът по хвърлянето и изваждането на кръста в река Янтра ще започне в 11,15 часа на Владишкия мост. По традиция в битката за христовия символ влизат курсанти и кадети от военното училище.

Богоявление е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейския разказ на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!”. Оттук и названието на празника – Богоявление.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

Златина ДИМИТРОВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново