Около 1000 изпълнители дойдоха на “Северняшки славей” в Сухиндол

Публикувано на чт, 25 сеп. 2014
570 четения

Около 1000 изпълнители от цяла България, както и гости от Македония, Украйна и Румъния се събраха в Сухиндол за Втория международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване “Северняшки славей”. Тридневният празник премина под надслов “Хлябът и виното – фолклор и традиция”.
В рамките на конкурсната програма бяха връчени три гран при в размер на 300 лв., подсигурени от община Сухиндол. Студентката в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград Полина Порумова се пребори за голямата награда в категория “Надпяване”. В състезанието за надсвирване гран при беше присъдено на Тамбурашкия оркестър при читалище “Искра 1975” в Кюстендил, а в категория “Надиграване” – на Ансамбъл за автентичен фолклор “Капанци” при читалище “Съединение 1889” от поповското с. Садина.
Конкурсът се провежда за втора поредна година, а сега той се организира от община Сухиндол, Съюз на енолозите в България и сдружение “Анна-Фолкарт” – В. Търново със съдействието на Министерството на културата. В събитието се включиха и хлебо- и винопроизводители от Северна България, които в трите конкурсни дни представиха продукцията си пред гостите.
В рамките на “Северняшки славей” в Сухиндол се проведоха няколко конкурса – за замесване на обредни хлябове, за разпознаване на вина и за дегустация на вина от България. Градът беше домакин и на научна конференция на тема “Мястото на хляба и виното в празничната култура на българите”. Гостите от мрежа “Хлебни къщи” – Габрово пък представиха в града театър на трохите.
Втората конкурсна вечер прерасна във фестивал “Сцена на народите”, по време на който забравени обреди и ритуали представиха клуб “Яне Сандански” от Ново село, Македония, фолклорен ансамбъл “Български сърца” от украинското село Новые Трояны и Фолклорен ансамбъл “Палуценка” от Стар Бешанов в Румъния.
По време на международния конкурс беше осъществена и дарителска кампания “Зов за помощ” за набиране на средства за 22-годишния Ангел Ангелов от Павликени, който страда от рядка форма на рак – сарком на Юинг. В подкрепа на Ангел беше събрана сумата от 637 лв.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново