Търновските съветници пращат декларация до МОН

Публикувано на чт, 31 май 2018
302 четения

Творчеството на Емилиян Станев да остане в учебните програми искат общинските съветници във Велико Търново. По време на днешната сесия на местния парламент те приеха декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на образованието и науката. Поводът да бъде вкарана в дневния ред е намерението на просветното министерство да изхвърли от учебните програми знакови творби като „Чернишка“ и „Крадецът на праскови“. Предложението за декларацията бе на групата съветници от БСП, което доведе до размяна на остри реплики от страна на някои от съветниците.
“Няма да подкрепя декларацията не, защото не харесвам творчеството на Емилиян Станев, а защото не искам да участвам в евтин политически театър. Къде бяхте вие от БСП, когато преди години се заговори за премахването на Ботеви произведения? Някой сега обърна ли се към МОН да попита дали ще стане факт премахването на Емилиян Станев от учебните програми”, попита Мирослав Трифонов от Реформаторския блок.
Декларацията беше подкрепена от трибуната от проф. Михаил Харалампиев и Нейко Генчев от ГЕРБ, и от Николай Цонев от ВМРО, който е и преподавател в ПМГ във Велико Търново.
“Длъжни сме да реагираме, ако щете и от чист местен патриотизъм, който не винаги означава непременно нещо лошо”, заяви Нейко Генчев.
Декларацията беше подкрепена с 29 гласа “за”, 1 глас „против” – този на Мирослав Трифонов от Реформаторския блок, а 2-ма гласуваха “въздържал се”.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново