Общински съветник предлага Димитровден да се чества като “Ден на Старопрестолнината”

Публикувано на чт, 15 Дек. 2022
266 четения

Датата 26 октомври – Димитровден, да бъде честван ежегодно като “Ден на Старопрестолнината”. Това предлага общинският съветник Димитър Чолаков от групата на “БСП за България, АБВ и Движение 21”. Идеята му е внесена за обсъждане в постоянните комисии към местния парламент, чака се становището и на кмета Даниел Панов.
В мотивите си общинският съветник припомня, че официалният празник на В. Търново е 22 март – датата, на която през 1230 г. цар Иван Асен II излиза на бран срещу епирския владетел Теодор Комнин при Клокотница. В чест на тази победа владетелят на търновския престол поставя колона с надпис в църквата “Св. Четиридесет мъченици”.
“Едни от най-важните събития за историята и значението на нашия град се случват близо половин век по-рано, когато на 26 октомври 1185 г. при освещаването на издигнатата от братята Асен и Петър църква “Св. Димитър” в източното подножие на Трапезица е обявено въстание за отхвърляне на близо двувековното византийско владичество по нашите земи. Търново е обявено за столица на възобновената държава, а от трима византийски свещеници архиепископ Василий е ръкоположен като църковен глава. Поставя се началото на най-значимата от царстващите династии – тази на Асеневци”, посочва Димитър Чолаков. И допълва, че този значим ден се отбелязва подобаващо, но през 10 г., т.е. на всяка кръгла годишнина от описаните събития. В тази връзка предлага Димитровден да бъде обявен с решение на Общинския съвет като “Ден на Старопрестолнината”, като ежегодно се организират празненства и прояви, достойни за тази значима дата. А център на проявите според Чолаков трябва да е църквата “Св. Димитър”. Общинският съветник предлага също и учредяване на награда на Общината (плакет и грамота) за особени заслуги на учени, творци и общественици, свързани с проучването, популяризирането и превъплъщаването в художествени произведения на старопрестолно Търново. Предложението предстои да бъде гласувано на заседание на Великотърновски общински съвет.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново