Община В. Търново прехвърля 10 язовира на държавата

Публикувано на пн, 20 авг. 2018
595 четения

Община Велико Търново прехвърля безвъзмездно на държавата 10 язовира, които не може да стопанисва. Предстои предложението на администрацията да бъде одобрено на предстоящата сесия на 30 август.
В списъка за прехвърляне влизат язовирите “Ябила” в Балван, “Вятъра” в Присово и още 8 водоема – три в Емен и по един в Къпиново, Килифарево, Леденик, Ялово и Пчелище. В същото време Общината търси нов наемател за язовира в Миндя, който има площ от 65 дка, а минималният годишен наем е 2640 лв. с ДДС.
Заради затрудненията на много общини в страната при стопанисване на общинските язовири, държавата създаде ново предприятие с капитал от 500 млн. лв. С тези средства ще бъдат ремонтирани водоемите. Според последните промени в Закона за водите, влезли в сила от юли 2018 г., до 7 октомври т.г. общините трябва да прехвърлят на държавата тези язовири, които не могат да поддържат.
417 язовира в България се нуждаят от спешен ремонт, като за Велико Търново е водоемът “Леденик”. Справка сочи, че във Великотърновска област 8 язовира се нуждаят от спешен ремонт , а още 13 – от ремонт. Сред спешните, освен “Леденик”, са също “Белянка”, “Боаза”, “Павел”, “Сулуджата”, Горният капчук”, “Таралъка” и “Родина 1”.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново