Община Сухиндол е с най-голям дял възрастни и хора с увреждания в региона

Публикувано на пт, 29 сеп. 2023
205 четения

Най-малката община в областта – Сухиндол, е с най-голям дял в региона на хора с увреждания и лица над 65-годишна възраст. Това заяви Мирослава Иванова, старши експерт в Община Сухиндол. И посочи, че 33 % от населението на общината са хора с увреждания, а 30,6 % са над 65 г., В подкрепа на тези лица е и проектът “Грижа в дома в община Сухиндол”, който стартира на 5 април тази година и ще продължи до 5 април 2024 г. Той се реализира в Сухиндол и селата Бяла река, Горско Косово, Коевци и Горско Калугеров, като обхваща 30 души,
на които се осигурява социална, здравна и психологическа помощ. Предстои да бъдат включени още трима души. Осигуреното финансиране по проекта е в размер на 126 377 лв.
“Във всяко от селата има наети социални асистенти, които се грижат за потребителите. Отделно има хора, които са към Домашния социален патронаж и извън работно време извършват тези социални услуги. Общо 11 са социалните асистенти. Към програмата имаме също медицинска сестра и психолог”, каза още Мирослава Иванова, която е и ръководител на проекта. По думите ѝ за възрастните хора и лицата с увреждания подобна помощ е от изключително голямо значение, тъй като в селата няма магазини, от които да си пазаруват хранителни продукти. Аптека няма дори в Сухиндол и се налага лекарствата да се купуват от Павликени, което също се извършва от социалните асистенти. Сред хората има и такива, които нямат близки, които да ги обгрижват, и подобна помощ е жизненоважна за тях.
По проекта има също осигурен транспорт, с който хората могат да бъдат закарани на преглед при специалист, уточни Мирослава Иванова.
Весела БАЙЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново