Образователни медиатори към ,,Амалипе“ ще отбележат 1-ви декември – Световния ден за борба със СПИН

Публикувано на пт, 29 Ное. 2019
87 четения

Център „Амалипе“ за поредна година ще се включи в редица дейности, посветени на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. Отново доброволци на Центъра ще обединят сили с младежи от други организации от града, за да постигнат по-голям ефект.

По повод 1 декември РЗИ – Велико Търново, съвместно с Община Велико Търново, БМЧК, ЦМЕДТ „Амалипе” и Градски ученически парламент,организира здравно-образователна кампания в центъра на гр. Велико Търново, под надслов „На хорото се хвани, СПИН така не се лови!“. Доброволци, представители на организаторите и преминаващи граждани, заедно ще се хванат на хорото, под звуците на българска народна музика, в знак на съпричастност с всички засегнати от коварното заболяване. Мероприятието ще се състои на 2.12.2019 г. (понеделник) на паметника „Майка България“ от 13:00 до 14:00 часа. По време на кампанията в близост ще бъде разположен мобилният кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и всеки желаещ би могъл да разбере своя ХИВ статус.

С информационни беседи и дейности денят ще отбележат и образователните медиатори в 15-те Центрове за развитие на общността в цялата страна. Целта  на кампанията  е да повиши информираността на младите хора относно начините на заразяване с вируса ХИВ и насърчаване на толерантно отношение и съпричастност към хората, засегнати от СПИН. Образователни медиатори от Стражица, Павликени, Антоново, Средец, Каспичан, Никола Козлево, Смядово, Нови Пазар, Шабла, Криводол, Гулянци, Борован, Община Ново село , Етрополе и Бяла Слатина. –заедно с доброволци от училища от съответните населени места ще осъществят информационни дейности на местно ниво.

Вече 30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. В същото време в последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН се подчертава, че активната превенция и достъпа до антиретровирусно лечение могат да преобърнат тази негативна тенденция. Резултатите показват, че в глобален план смъртността от СПИН-свързани болести вече е намаляла с 22% в сравнение с 2005 г. Именно затова е толкова важно да отбелязваме този ден и усилията за превенция да бъдат както на местно, така и на национално ниво.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново