Няколко училища в областта вече са с нови директори

Публикувано на пн, 18 мар. 2024
12507 четения

Няколко училища в област Велико Търново са с нови директори след проведените конкурси, обявени през месец януари. В старата столица начело на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ остава Павлин Витанов, който изпълняваше тази длъжност дълги години до стабилизирането на учебното заведение. Директор на ОУ „Христо Ботев“ в Ресен ще е Даниела Добрева, която беше на този пост и до провеждането на конкурса. В ОУ „Паисий Хилендарски“ в Г. Оряховица след успешно представяне временно изпълняващият длъжността Велин Драганчев също остава на директорския пост. Директор на ОУ „Отец Паисий“ в Писарево ще е Искрена Станчева, която бе временно начело на училището до този момент. За ръководния пост в ОУ „Климент Охридски“ в Драганово се явиха двама кандидати, като след провеждането на конкурса печели Мариана Пенкова. В останалите учебни заведения в Царски извор и Поликраище няма спечелили конкурса и там директори остават временно изпълняващите длъжността до провеждане на следващ конкурс. Припомняме, че обявените свободни позиции бяха за 11 училища в областта, които най-дълго време нямаха директор, избран чрез конкурс. За 4 от тях нямаше кандидати, поради което процедурата беше прекратена и останаха 7.
„Мисля, че организацията и дейностите, които трябваше да бъдат извършени от комисията от Регионално управление на образованието във В. Търново, бяха изпълнени изцяло. Нямаше сигнали за нередности и оплаквания от кандидатите. В срока за подаване на документи бяха входирани документите на 10 кандидата. Процедурата премина през двата обявени с наредбата етапи. Първият беше тест, а вторият – пред комисия, където представиха своите концепции, решаваха казуси и отговаряха на въпроси. Процедурата приключи със сключването на договори“, поясни Розалия Личева, началник на РУО – В. Търново.
Очакванията са следващите конкурси за директори на училища да бъдат обявени към края на тази учебна година. Те ще са за близо 25 училища в областта, 5 от които са във В. Търново, посочи Личева.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново