Нови скулптури на войводи, ханове и царе ще привличат туристи в Раювци

Публикувано на нд, 26 сеп. 2021
6127 четения

Скулптури на български войводи, ханове и царе ще привличат още повече туристи в китното еленското селце Раювци, което се намира на брега на яз. „Йовковци“. Те ще бъдат изработени от врачански варовик, а със сътворяването им са се заели 22-ма творци от България и Сърбия, участници в най-големия скулптурен симпозиум в страната „Пантеон на българските войводи“. Към тях тази година се присъединиха и 15 живописци, които се включиха в пленера „Раювци – Перлата на Еленския балкан“, започнал на 25 септември.

Част от образите на войводите, изсечени върху камъка, са вдъхновени от фотографии и литографии от 18 век, а останалите се изработват по спомени на техни съвременници. Капитан Петко войвода, Филип Тотю, Панайот Хитов, Жельо войвода, Индже войвода, Сидер войвода, Васил Петлешков, Георги Мамарчев и др. са сред образите, които ще повдигат българския родолюбив дух на посетителите на алеята в Раювци. Тази година се поставят основите и на новата Алея на българските ханове, като първи в нея ще бъдат поставени скулптурите на Крум и Омуртаг.

Организатор на пленера по изкуство за трета година е Фондация „Звезди под звездите“, чиято основна цел е опазването на обичаите и традициите на българския народ, неговите история, култура, етнография и фолклор. Тя е в основата на изграждането на мемориалния комплекс „Вълчан войвода“, който се намира на най-високото място в Раювци. В него се намират единственият паметник на легендарния войвода Вълчан, както и Раювските камъни с издълбани върху тях послания на велики българи, наподобяващи в подредбата си Стоунхендж. Там е изграден и параклисът „Св. Петка Търновска“.

Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново