С 40 000 лв. укрепват Самоковлиевата къща в Свищов

Публикувано на пт, 24 сеп. 2021
87 четения

Следващата седмица стартират укрепителните дейности по Самоковлиевата къща в Свищов. Емблематичната сграда се намира на ул. “Сава Пенев” № 1 и се нуждае от спешен ремонт, тъй като в северозападния ъгъл има улягане, причинено от подпочвени води и незаконни конструктивни промени на основите от бивш наемател. Вследствие на това е нарушена целостта и здравината на конструкцията и е намалена носимоспособността на зидовете.
Миналата година заради опасността от срутване районът около сградата временно беше отцепен, а движението по ул. “Христаки Павлович” беше ограничено. Заради установените изменения беше свикана експертна комисия, която издаде заповед за незабавно укрепване на сградата. Планираните укрепителни дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Финансирането на дейностите е със собствени средства на Общината и е в размер на 40 000 лв., уточни кметът на Свищов Генчо Генчев.
Самоковлиевата къща, известна още като Дом на новороденото, се намира недалеч от храма “Св. Троица”, дело на възрожденския майстор Колю Фичето. Тя е построена през 1895 г. за жилище на богатия свищовски търговец Самоковлиев. След смъртта на неговия син Атанас Самоковлиев през 1971 г. къщата остава собственост на Общината, а през 1998 г. Исторически музей – Свищов, открива там експозицията “Градски бит и култура”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново