Нейко Генчев: С визионерски идеи и преследване на високи цели Велико Търново ще стане неузнаваем в бъдеще

Публикувано на вт, 24 окт. 2023
326 четения

Вписването на града в Конституцията като духовна и историческа столица ще отвори необятни възможности за развитието ни

Казва, че възрастта е функция на духа. Чувства се млад и живее в 21 век, а не в 20-и, както някои от своите връстници. Тези, които го познават, знаят, че с визионерските си цели дори е прекрачил още по-напред. Издател и преводач, съставител и редактор. Енциклопедист и полиглот – владее английски, френски, руски и сърбохърватски, още четири езика ползва на работно ниво. Университетски преподавател, съпредседател на Института за приложна музеология, заместник-председател на Сдружението на българските академични издателства. Спомоществовател и инициатор на многобройни проекти в областта на българската култура и историческото наследство. Два мандата общински съветник. Това е малка част от биографията на Нейко Генчев, заместник-кмет на Община Велико Търново по хуманитарните дейности и кандидат за общински съветник от листата на ПП ГЕРБ за предстоящите избори.
Въпреки че зад гърба си има по-малко от половин мандат като заместник-кмет, великотърновци са единодушни, че за този период градът отбеляза видима промяна в сферата на културата и на другите му ресори и зад много от успехите е именно Нейко Генчев.
Това не е случайно, защото през целия си живот е довеждал до успешен край своите начинания. Той е основател и дългогодишен управител на издателство „Фабер“, в което е бил графичен дизайнер и автор на оформлението на повече от 6000 заглавия, издателството влиза в Топ 3 в бранша у нас по обем на продукция с над 4000 публикувани заглавия и над 14 000 издания по поръчки от страната и чужбина.
Световни успехи Генчев отбеляза и в кариерата си на музикант, композитор и текстописец. С псевдонима Барни Есвил великотърновецът влезе в топ 20 в музикалната класация „Country Top 40“ в дует с младата кънтри звезда от Нешвил (САЩ) Сара Харалсън, с която това лято участва в няколко фестивала и осъществи концертно турне в пет балкански държави.
В работата си на заместник-кмет на Велико Търново Нейко Генчев остава верен на природата си да гони високи цели, да мисли няколко хода напред и да настоява за мащабна стратегия за развитието на града. Своеобразен отчет на дейността му на този пост сочи, че от 233 през 2021 г. културните събития във Велико Търново са скочили на 902 през 2022, а тази година са 930 до началото на октомври. Гордее се с изключителния напредък, който бележи Художествената галерия „Борис Денев”. След успешно реализирания проект на Общината за нейната реконструкция и модернизация, и с новото амбициозно ръководство, галерията отчете скок на посещенията от 934 през 2021 г. до 6837 през м.г. , очаква се до края на тази година да са повече. В галерията бяха представени за пръв път световни творци като Салвадор Дали, Йожен Дьолакроа, Хенри Мур, Владимир Димитров – Майстора и много други, тя вече разполага с виртуален тур, с киоск за разглеждане на фонда, започна да издава собствени албуми, изгражда се ново фондохранилище. Амбициите на Генчев са мястото да се превърне в уникално културно пространство с широка дейност. Мащабни проекти се осъществяват в Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей, беше разширен Мултимедийният посетителски център, и т.н.
Миналата година заместник-кметът сформира малък екип, който подготви за изключително кратък срок кандидатурата на В. Търново за Световна столица на книгата за 2024 г. В надпревара с още единадесет града от целия свят Велико Търново се представи много достойно, като с малка преднина го изпревари Страсбург. Организаторите от ЮНЕСКО изпратиха специално писмо до заместник-кмета, в което посочват, че кандидатурата на Велико Търново е била изключително силна и издържана и се надяват отново да се включим в надпреварата.
Като голямо признание за града Нейко Генчев определя специалното звание EFFE SEAL – печат на Европейската фестивална асоциация, с което градът ни влезе в тесния кръг на елитните фестивални градове в Европа. Той му беше връчен на международен културен форум в испанския град Жирона. Носителите на този печат получават специална страница на Европейския фестивален портал, което осигурява достигане до милиони потребители в Европа и по света. EFFE SEAL благоприятства и подкрепя градовете и техните жители, фестивалите, артистите, публиката, туризма, медиите, академичните среди и културната политика.
За В. Търново това е следващата крачка към развитието му като фестивален град и потвърждава ангажимента на града за по-тесен контакт с голямото семейство на европейските фестивали и фестивални градове под егидата на Европейската фестивална асоциация.
Нейко Генчев беше единственият поканен чуждестранен участник на конгреса на Sites et Citйs в Дакс, Франция, през 2022 г. Това е една изключителна асоциация, която развива глобални, политически и технически, градоустройствени, икономически и културни дейности. В нея влизат градове и мрежи от градове, които имат статут „Забележителни обекти на наследството“ (във Франция), както и градовете и държавите, които са подписали конвенцията „Градове и държави на изкуството и историята“.
С доклада си за ИДСБ Нейко Генчев успя да предизвика интереса на множество колеги администратори и представители на научната общност към нашия уникален град. Повече от 40 кметове на френски градове изявиха желание за посещение и за съдействие по въпросите за опазване на културно-историческото наследство. Последва и публикация по темата Велико Търново в най-авторитетното европейско списание за архитектура и градоустройство URBANISME.
Тече подготовка за международна конференция по въпросите за културното наследство, която ще се проведе тук, с участието на асоциацията S&C и подобни национални мрежи от различни страни.
През това лято в китайския град Нинбо се проведе поредното ЕКСПО, в рамките на което Н. Генчев взе участие във форум на кметовете. Благодарение на установените от него тогава, а и в предишни години лични контакти, Велико Търново беше поканен да стане един от 20 градове членове-основатели на IATCRB (Международна асоциация на туристическите градове по пътя на коприната). Създаването на асоциацията е лична инициатива на президента на Китай, която отваря изключителни перспективи не само за сътрудничество с градовете от Асоциацията, но и за безпрецедентни китайски инвестиции в културни и туристически обекти във Велико Търново.
Той подчертава, че разходите му за всички тези пътувания са лично финансирани от него или са поети от организаторите.
Най-голямата и основна задача за Нейко Генчев е Велико Търново да бъде вписан в Конституцията като духовна и историческа столица на България и да получи специален статут, уреден със закон. Градът получи признание от Народното събрание и „етикетът” ни като духовна и историческа столица вече работи реално, но работата тепърва започва, казва Генчев, който е сред идеолозите на тази инициатива.
Велико Търново е уникален град, не само в рамките на България, а и в Европа, като ландшафт, природа, история, наличие на архитектурно-музейни резервати и др. Чрез промяна в законодателството и правилата, дори и без огромни инвестиции, градът може да стане неузнаваем в близките години, категоричен е Нейко Генчев. Той за пореден път дава за пример италианския град Матера, наричан през 50-те години „срамът на Италия”, който през 2019 година беше избран за Културна столица на Европа.
За да получи съдържание „емблемата” на Велико Търново като духовна и историческа столица, е наложително изработването на меморандум от всички заинтересовани страни – представители на икономиката, туризма, науката, експерти от културно-историческото наследство, и др. Този документ ще е здрава основа, върху която да се чертае бъдещото развитие на града, категоричен е Нейко Генчев. В него трябва да залегнат и представителните функции на Велико Търново като място, в което да се откриват Народните събрания, да се установи Конституционният съд, тук да бъдат посрещани всички видни държавни гости и т.н. За България Велико Търново е символ на държавността, на историята и духовността, на самия български дух и е време ясно да осъзнаем какъв потенциал имаме и да работим за него, категоричен е Нейко Генчев.
Той вярва, че когато има ясно поставена цел и тя е висока, далеч от дребнотемието и ежедневните проблеми, тя може да обедини съгражданите ни, да ни увлече, да ни накара да мислим за града ни като за нашия дом, който да направим много по-добър за живеене и по-интересен, да провокираме хората да дават идеи, които да осъществяваме заедно. Да повярваме, че културата, образованието и европейската интеграция са всъщност най-важните области в живота ни, от тях пряко зависи всичко останало – и икономическото ни развитие, и политическото ни място в света.
Генчев вярва още, че доверието на всеки един човек е важно. Защото всеки човек е един свят. А някои са огромни светове с огромни богатства и един живот не стига, за да ги опознаеш.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново