Началникът на НВУ „Васил Левски“ участва в среща, посветена на НАТО

Публикувано на сб, 30 мар. 2024
242 четения

Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ “Васил Левски” във В. Търново, участва в среща и откриване на изложбата “70 години НАТО и 20 години България в НАТО” със снимки и документи от архивите на Българската телеграфна агенция. Експозицията беше представена в дигитален формат с помощта на 35 пресклуба в страната и чужбина. Специален гост на събитието беше председателят на 39-ото Народно събрание – проф. Огнян Герджиков, по времето на чието председателство бе подписан договорът на България с НАТО.
Бриг. ген. Маламов се включи чрез онлайн видеовръзка и посочи, че българските военнослужещи изпълняват с чест и достойнство политическата задача да бъдат част от семейството на НАТО. Националният военен университет в старата столица има важна роля за приемането на страната ни в алианса, а впоследствие заедно с другите военнообразователни институции адаптира обучението на офицерите за съвместимост и партньорство, подчерта началникът на висшето учебно заведение.
“Усилията на военнослужещите трябва да бъдат подкрепени и от политиците, защото след 20 години членство ние все още говорим за превъоръжаване. Този съюз е важен не само за Българската армия, той е важен за цялата държава”, каза още бриг. ген. Маламов. Началникът на висшето училище потвърди думите на генералния директор на БТА Кирил Вълчев, че НВУ “Васил Левски” и Агенцията са отлични партньори и поздрави организаторите за инициативата за отбелязване на годишнината.
“След 20 години като членове на НАТО ние говорим за огромен недокомплект в Българската армия, за липсата на модерно въоръжение и техника. Нашите военнослужещи винаги са изпълнявали своите задачи, без да се оплакват, но за съжаление политиците ни забравиха”, коментира след виртуалната среща бриг. ген Маламов. Според него връзката някъде се е скъсала и това означава, че някоя от двете страни – политическата или военната, не си е свършила работата. Генералът подчерта, че на 20-годишнината би трябвало да се говори за постижения и за придобиване на образци военна техника от ново поколение, които изпреварват новите технологии, каквито заслужава Българската армия.
“Военната професия изисква много, отнема много, но и дава много. Напоследък обаче нямаме кандидати, младите хора вече не разпознават нашата професия като престижна и желана”, каза бриг. ген. Маламов. Той изрази недоумение защо някои политици си позволяват да говорят срещу армията, която е на българското общество и на българския народ, и подчерта, че са нужни социални пакети, социална ангажираност от страна на държавата и адекватни заплати за военнослужещите, които в момента са обидно ниски. Честното отношение на държавата към военнослужещите ще привлече млади хора към военните училища и офицерската професия, смята началникът на НВУ.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново