Напролет започва ремонтът на рушащия се каменен мост

Публикувано на чт, 9 Ян. 2020
1165 четения

Каменният мост “Цар Борис III” край църквата “Св. 40 мъченици” във В. Търново продължава да се руши. Хората от квартал “Асенов” са притеснени, че пукнатините по съоръжението стават все по-големи и опасни. На три места има откъртени парчета и липсващи части от каменните перила. Последният случай е от Коледа, когато мостът осъмва с още една откъртена масивна част в единия край, а няколко парчета от камъка са паднали в двора на църквата, видя екип на “Янтра ДНЕС”. На противоположния край на перилата друг голям къс е “на косъм” да падне край намиращата се отдолу къща. Парчетата са поставени на местата си, но реално не са укрепени по никакъв начин. На този етап не е ясно дали става въпрос единствено за компрометиране на облицовъчните материали, или за по-сериозни поражения.
“Не знаем какво точно се е случило, но сутринта точно на Коледа видяхме, че част от моста е откъртена и буквално “виси” над двора на църквата. Оттогава няма никаква реакция. Боли ни за този мост, който е символ на квартала и всяка година тук идват хиляди туристи. Сигнализирали сме многократно в Общината за проблема не само за моста, но и за липсващите и изпочупени капаци на дъждоприемните шахти, за лошата инфраструктура, но резултат няма. Всички си прехвърлят топката и ние оставаме буквално забравени”, негодуват Соня и Симеон Николови.
Проблемът с пукнатините по моста е от години, но заради натоварения трафик положението става все по-сериозно. Въпреки здравата конструкция времето е оказало своето влияние и по колоните се забелязват пукнатини. Колите, които слизат от Арбанаси, летят с висока скорост и ако не вземат завоя, се удрят директно в моста, разказаха хората от квартала. На няколко пъти са правили подписки, но без резултат и вече са уморени от обещания. Настояват да бъде оправен не само мостът, но и ул. “Цар Иван Асен II”, която за 30 г. е асфалтирана само веднъж и прилича на лунен пейзаж. Най-големите притеснения на хората от квартала си остават за моста.
“Категорично няма опасност за преминаващите автомобили и граждани, тъй като няма отворени фуги или нацепвания, които да компрометират мостовото съоръжение. Веднага след като времето позволи и температурите се повишат, ще бъдат извършени ремонтни дейности, тъй като по време на зимното поддържане ремонти се правят само при крайно належащи аварийни ситуации. Средствата ще са от бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”, увери инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново, което отговаря за моста. Напролет при започване на ремонтните дейности ще бъдат направени огледи дали има нови пукнатини, за да се предприемат съответните мерки.
Каменният мост в кв. “Асенов” е дело на инж. Никола Троянски. Строителството му започва на 22 юни 1930 г. и завършва пет години по-късно. Ремонтиран е два пъти, а най-вероятната причина за пукнатините по него е интензивният трафик, тъй като пътят е най-пряката връзка на старата столица с Арбанаси и Г. Оряховица. “Мостът и църквата са част от българската история и култура, които трябва да се поддържат и да се пазят”, категоричен е инж. Венцислав Ангелов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново