Наградиха победителя в конкурса “Търновските благодетели”

Публикувано на нд, 19 май 2024
2055 четения

Ротари клуб награди победителя в конкурса “Търновските благодетели”. Известният художник и визуален артист Христо Гелов и екипът му от студио XTO спечелиха най-голямо одобрение и от журито, и от публиката в обявения национален конкурс, организиран от ротарианците. Целта на заданието беше да се увековечи паметта за видни търновци – големи дарители и благодетели на духовната и историческа столица на България, чрез стенопис на фасада в центъра на града.
Журито класира проекта на Христо Гелов категорично на първо място с 82 от 84 възможни точки, съгласно четири критерия за оценяване, определени в заданието на конкурса.
Проектът “Високо” безапелационно спечели и вота на гражданите в организираното онлайн гласуване в страницата на Ротари клуб – Велико Търново. Той събра над 1000 гласа и множество одобрителни коментари, голяма част от които са на специалисти във визуалните изкуства.
Съгласно условията на конкурса, проект “Високо” получи едновременно две награди – на журито и наградата от “Вот на публиката”. С това приключи вторият етап от конкурса, предстои реализация на проекта след процедура по съгласуване с Община Велико Търново, НИНКН и Министерството на културата.
С голямо удоволствие се включих в конкурса, защото той се провежда в моя роден град и защото се прекланям пред делото на благодетелите, дали много за развитието на Велико Търново, каза по време на награждаването Гелов.
Като концепция за тази тема избрах извисяването, което е в основата на всяка дарителска акция – извисяването на духа и желанието да бъдеш полезен на обществото. Радвам се, че този проект ще се реализира в публично пространство, а не в някоя затворена зала, защото ние можем да променим публичното пространство, но и то променя нас. Това е двустранна, взаимна връзка, посочи авторът.
Приветствам идеята на Ротари клуб да инициира този конкурс, но и за това, че включи гражданите в гласуването, защото тяхното мнение е много важно. Този проект не само ще възроди паметта за славните ни предци, но и ще обогати и градското пространство във Велико Търново. Всички големи градове вече влизат в надпревара за изграждане на атрактивно градско пространство, което да носи удоволствие на хората и да привлича туристи, допълни авторът.
Той посочи още, че архитектурната среда за инсталацията е малко сложна, но е убеден, че кинетиката ще прави обекта атрактивен и ще предизвиква интереса на всички. Елементите ще се задвижват от вятъра, няма да има шум, а през нощта ще има подходящо осветление. Всеки, който се впечатли, ще може да спре и с помощта на въртящите се колони в основата да се запознае с делото на дарителите.
Инициативата на Ротари клуб предвижда пространството около инсталацията да бъде облагородено, а творбата да бъде защитена чрез монтиране на камери за видеонаблюдение.
В своята оценка за “Високо” компетентното жури в конкурса посочи, че проектът е оригинален и новаторски, вписвайки се по модерен начин в автентичния облик на Велико Търново, без да накърнява духа на ансамбъла, а точно обратното – да го обогатява, и с реализацията си творбата ще се превърне в една от забележителностите не само на Велико Търново, но и на България. Подобно монументално художествено произведение не е осъществявано до сега, посочиха още от журито.
Христо Гелов от години се реализира като творец в Канада и в Испания. Той има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните години се реализира активно в различни арт инициативи. Връща се винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти.
Художникът, наричан в международните арт среди новият Кристо, е син на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразително изкуство Никола Гелов, автор на едно от емблематичните сграфито пана на площад “Велчова завера”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново