Над 500 туристи преминаха по подновения маршрут до Преображенския манастир

Публикувано на вт, 21 май 2013
299 четения

Д-р Нели Иванова от РЗИ и Георги Димитров от ТД “Трапезица-1902” прерязаха лентата на обновената екопътека.

Над 500 туристи на различна възраст преминаха в неделя по подновения маршрут до Преображенския манастир. Походът бе част от пролетната кампания “Движи се и победи”, 2013, и своеобразен празник на великотърновските туристи, с който символично бе открита изцяло обновената екопътека “Велико Търново – Преображенски манастир”.
Използваха се двата подхода към маршрута, от кварталите Картала и Варуша във Велико Търново. Екопътеката, изградена през 2001 г. от Туристическо дружество “Трапезица-1902” по проект на Училищен клуб по туризъм “ТУР-2000” при ОУ “Бачо Киро”, през 2013 г. бе изцяло възстановена и обновена с мостове, парапети и кътове за отдих. Идеята и реализацията са дело на великотърновското туристическо дружество, което е сред първите в България, основано в началото на 20 век, а днес – със 111-годишна традиция.
Партньори на ТД “Трапезица-1902” в благотворителната кампания по подновяване на един от най-посещаваните маршрути около града са Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ.
Най-сериозен благотворителен принос в подкрепа на значимата инициатива е участието на фирмите ДГС “Болярка”, “Шарков инком”, ВТПГ “Строймат”, “Уолтопия”, както и положените над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ “Васил Левски” и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Наред с планинарите от клубовете на дружеството и стотиците любители на природата и активния отдих по пътеката преминаха и децата от училищните туристически клубове при ОУ “Христо Ботев”, ОУ “П. Р. Славейков” и най-малките – първокласниците и второкласниците на ОУ “Бачо Киро”.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново