Над 500 000 лв. ще струва ликвидирането на огнището на птичи грип в Дебелец

Публикувано на чт, 26 окт. 2023
765 четения

Над 500 000 лв. ще струва на държавата ликвидирането на огнището на птичи грип във фермата за кокошки носачки в Дебелец. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов. Той уточни, че е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, която ще бъде финализирана в най-кратки срокове, ще бъдат унищожени също яйца, фуражи и торове. Очаква се дейностите по загробването да започнат още в петък.
За тази цел е определен общински терен с площ от 2,5 дка, който се намира на 2 км от фермата и е бившо сметище, уточни зам.-кметът на община В. Търново проф. Георги Камарашев.
„Миналата седмица е имало спиране на тока в най-голямата птицеферма за кокошки носачки в региона, в следствие на което са умрели доста птици. Взехме проби и първите резултати са отрицателни. Направихме проверка в другите халета и нямаше смъртност. В понеделник направихме втора проверка и установяваме завишена смъртност по птиците, взехме проби и първите положителни резултати излязоха във вторник около 14,00 ч. Оттогава започнахме да действаме в оперативен план. Още в 15,00 ч. направихме първите срещи с областния управител, на другия ден насрочихме заседание на Областната епизоотичната комисия“, заяви д-р Станимир Спасов.
Близо 8 милиона са яйцата, снесени във фермата за последните 21 дни назад от установяване на заболяването. Всички партиди са проследени. По-голямата част от яйцата са изнесени за две държави от Европейския съюз, уточни д-р Спасов.
„Подали сме нотификации, съответните служби в тези държави са информирани. Всички колеги на територията на страната, където има получени такива яйца също са информирани. Възбранени са в обектите, в които са намерени и ще бъдат унищожени на място“, каза още д-р Спасов. Той уточни, че са спазени всички ветеринарни мероприятия във фермата производител. Все още причината за заболяването по птиците не е ясна.
Областният управител Ивайло Здравков заяви, че е провел разговори с представители на РЗИ и е получил уверение, че няма никаква опасност за хората. Единственият случай на човек, заболял от птичи грип, е при консумация на сурово месо.
Д-р Станимир Спасов уточни, че всички дейности, свързани с умъртвяването и загробването, ще се документират с протоколи. Ще се използват водонепропускливи багове, ще се изгради ограда и ще поставят указателни табели. Цялата охрана, както и нужната организация по безопасността на процеса, ще бъде обезпечена от Областната дирекция на МВР.
От Областната агенция по безопасност на храните уточниха, че 3-километровата наблюдавана зона обхваща В. Търново и Дебелец, а 10-километровата включва села от община В. Търново и Габрово. В момента екипи на агенцията извършват проверки и наблюдение във всички птицевъдни обекти в района, както и в личните стопанства на 10-километровата зона.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново