Над 150 трабанта превземат В. Търново

Публикувано на вт, 12 мар. 2024
933 четения

Над 150 трабанта ще превземат Велико Търново в събота, когато е 13-ото издание на традиционния „Трабант фест“. Атрактивната проява съществува вече 15 години, като имаше прекъсване само през 2020 и 2021 г. заради ковид пандемията. Включена е в националния календар на проявите за ретро автомобили.
Новото обаче е, че фестът става международен. “За първи път към името “Трабант фест” добавяме “международен”. Той на практика е и с чуждестранно участие от много време, но сега вече и официално. Очакваме сериозна група от Румъния, които са традиционни участници. За първи път ще дойдат два автомобила от Бурса (Турция), които още през 2020 г. искаха да участват, но тогавашната карантина осуети нещата”, сподели неговият главен организатор доц. Милен Михов.
„Трабант фест“ винаги се провежда последната събота преди празника на Велико Търново и е част от програмата за празника. Осъществява се по програма „Култура“ на Община В. Търново, за което организаторите благодариха на общината за подкрепата към това уникално събитие.
На 16 март (събота) проявата започва в 10 ч. с традиционната регистрация на участниците на централния вход на парк “Марно поле”, а от 11 ч. е изложението на всички коли пред сградата на общината. От 12:30 ч. започва традиционното дефиле по улиците на старата столица, което ще завърши на ул. „Крайбрежна“ на общинския паркинг под Царевец. Там е и състезанието по майсторско кормуване и награждаването на отличените автомобили и победителите. Ще има награди в категории мъже и жени, ще бъдат отличени и най-атрактивните автомобили. Домакините от Ретро клуб “Трабант – Велико Търново” благодариха на РПУ и „Пътна полиция“ за постоянното съдействие.
„Нашият фест се утвърди като най-големият ретро събор на тази легендарна марка в България, м.г. поставихме рекорд с над 140 автомобила. Сега сме приготвили регистрация с № 150 и очакваме тя да бъде попълнена от участници“, добави доц. Михов.
За първи път в „Трабант феста“ ще има и представяне на книга. Изданието носи заглавието „Водачът на Трабант 601“, а негов автор е популярният бургаски писател и журналист Гочо Гочев. Книгата е написана в интересен стил, с хумористични разкази и случки с тази легендарна кола. Издателите ще представят на феста и своя инсталация на трабант, като ще разпространяват книгата си и любителите на словото и хубавия разказ за трабанта ще могат да си я закупят. „Така всички анекдоти за „книжния“ трабант и че 24 май бил празник и на трабантчетата ще имат и своето потвърждение“, пошегува се доц. Михов.
Той изненада всички и с банкнота от 0 евро с образа на трабант. „Това е скъп подарък от наши съграждани, които работят и живеят в Германия. Изненадаха ме с този сувенир: оригинална банкнота евро, отпечатана по всички правила на Дойче банк. Написана е нулата, но ги няма единиците отпред… Има всички защити на оригинална банкнота и е отпечатана в лицензирана печатница. Има мераклии за нея, но не се продава. Въпрос е кога България ще влезе в евро зоната, но трабантите вече са там!“, категоричен бе доц. Милен Михов.
Над сто трабанта пък притежава майсторът на източногерманските возила Ивайло Антов. „Точната бройка не искам да обявявам, за да не ми се разсърдят. Имам още доста място, но малко задържам нещата. Но продължавам да спасявам трабанти, за да не отиват на вторични суровини“, каза Антов. Самият той се движи с трабанти, макар и не ежедневно – не само за удоволствие, а ги ползва и за работа. Повече от половината от колите му са с номера и са регистрирани. |Не ги разглобява за части. Сложи ли акумулатор и сипе бензин – трябва да запалят! Ивайло Антов информира, че в София вече има направени два електрически трабанта, но се наложило да ги регистрират първо в Румъния.
Иначе на всяко издание на „Трабант феста“ винаги се случват и технически проблеми, които „оцветяват“ събитието, но се отстраняват на място. Сменяли са полуоски, карали са с блокирани спирачки и колела… Търсят ни и познати, които на рождения ден на детето си искат да го повозят на трабанче, похвалиха се организаторите.
Всеки от участниците в събота ще получи рекламна торбичка, тениска, стикер и грамота, както и напитки и подкрепящи храни. Освен пивоварна „Бритос“, за първи път спонсори са собствениците на историческия парк „Мини България“, като за 50 отличени във феста ще има безплатен пропуск за посещение на атракцията.
Организаторите от местния клуб канят великотърновци и гости на града на забавлението. “Трабант фестът” в старата столица по традиция е първият за годината сред подобни фестивали в страната. Затова и тук обикновено се събират най-много участници и публика. По традиция в старата столица за първи път през годината се появяват новите реставрирани и обновени през зимата автомобили.
И понеже всяко издание има подходящо мото, домакините са готови с такова и сега. Мотото този път е: „Ротацията може да не се случи, но „Трабант фест“ ще има!“ Имат и втори вариант: „Сглобката отминава, трабантът остава!“. Очакват в събота добро настроение с много гости и незабравими преживявания.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново