Над 100 великотърновци измериха безплатно кръвното си налягане

Публикувано на чт, 16 май 2019
187 четения

Над сто души се включиха в пролетния етап на кампанията „Клиника на открито“, която се проведе за пета поредна година във В. Търново. Инициативата бе в парк „Марно поле“, където бяха разположени пет импровизирани кабинета за извършване на различни медицински манипулации. На място студенти от търновския филиал на Медицински университет – Варна, и експерти от Регионалната здравна инспекция измериха кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те имаха възможност да си направят също изследване на дишането със спирометър, измерване на ръста и теглото с определяне на индекса на телесната маса, както и анонимно изследване за ХИВ/СПИН. Специалистите предоставиха и здравно-образователни материали за различни заболявания.
„Повечето хора имат здравна култура и тези, които страдат от някакво заболявания следят състоянието си, така че нямаше сериозни отклонения от нормата. Целта на кампанията бе чрез направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други“, отбеляза д-р Светлана Моминска, началник на Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ.
Кампанията „Клиника на открито“ е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. Пролетният й дял е посветен на превенцията на хроничните незаразни болести, на Международния ден на сестринството, Световния ден на хипертонията– 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май. Организатори на инициативата са Община В. Търново, Регионалната здравна инспекция и Филиалът на МУ – Варна.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново