Над 100 гимназисти от страната участваха в национален ученически конкурс на ВТУ

Публикувано на пн, 4 мар. 2024
327 четения

Национален ученически конкурс “Пространство и време” се проведе в зала “Европа” на Ректората на Великотърновския университет. Форумът се организира от Академията за лидери при Историческия факултет с активното участие на преподавателите от катедра “Нова и най-нова история на България” и от катедра “География”. По традиция в 8-то издание на конкурса участваха ученици от гимназиалната образователна степен (8-10, 11-12 клас), а конкурсните творби се оценяваха от научно жури, в състава на което участваха авторитетни университетски преподаватели от различни катедри на Факултета.
Общият брой на участниците в конкурса беше 105, а постъпилите конкурсни материали – общо 129, от които 71 разработки по география и 58 разработки по история. 54 ученици са работили по географски теми, а 51 са предпочели историята. Общо 40 бяха конкурсните материали по география, от които 32 презентации, 7 есета и 1 блок. В секция “История”, в която до втори кръг бяха допуснати 46 творби, предпочитаният формат на писмена работа са рефератите, отговорът на исторически въпрос и историческото есе. Публичната защита се проведе присъствено, като се допускаше и онлайн участие за учениците, които са възпрепятствани да пътуват до В. Търново. В конкурса се включиха различен тип училища от гимназиалната образователна степен, разположени на територията на цялата страна от 27 населени места. Всички участници в заключителния етап на ученическия конкурс получиха специална грамота на Историческия факултет и книги, по-голяма част от които са осигурени от Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий”.
Събитието беше открито от проф. д-р Николай Кънев, зам.-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност и декан на Историческия факултет, а приветствие към участниците и гостите в събитието от името на ректорското ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров отправи проф. д.н. Вихрен Бузов, зам.-ректор по качеството и акредитацията.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново