На Бабинден орисаха първородния Симеон за “Бебе Зонта клуб 2018”

Публикувано на нд, 21 ян. 2018
1112 четения

В Деня на родилната помощ – Бабинден, в  родилното отделение на В. Търново дами орисаха първородния Симеон Дойков за “Бебе Зонта клуб 2018 г. Той е роден на 2-ри февруари и е единствената рожба на 38-годишната майка Диана Цонева. Бебето получи много подаръци, 200 лв. под формата на ваучер и традиционния сребърен комплект от монети.

Президентът на Зонта клуб Анелия Вълева отбеляза, че от 10 г. дамите орисват първото родено бебе на годината в родилното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, като от 2018 г. са решили новороденото да бъде  търновче. Така ще поддържаме по-близка връзка със семейството, докато детето порасне, заяви Вълева. Освен това орисниците подариха на отделението модерна електрическа маса, на стойност 7128 лв., която вече се използва активно.

Тържеството започна с благослов за здраве, отслужен от отец Славчо. После най-младата акушерка в отделението изми ръцете на началника доц. Светлозар Стойков.

Днешният празник е велик ден и е немислим без помощта на акушерките, обърна се към екипа си и всички гости доц. Стойков. Той припомни, че векове наред акушерката е единственият човек, която дарява човешки живот и първа се среща с него. Не случайно в други западни езици акушерка означава мъдра жена, но освен мъдрост, жената трябва да има бързи ръце и голямо сърце, каза  началникът. Според него това наистина е призвание, дадено от Бога, и не всеки може да изпълнява тази професия. И най-важното, екипът на родилното отделение вече е върнал доверието на търновката да ражда именно в старата столица. За 2017 г. броят на ражданията са 1074,  при родени 1096 бебета.

По традиция  на тържеството бе връчен и призът “Акушерка 2017”, а доц. Стойков допълни, че това звание заслужава всяка акушерка в отделението. От името на БАПЗГ към МОБАЛ бе номинирана Любка Кръстева, която работи от две години в търновското родилно отделение. Тя разказа, че преди това е била в Плевен, има 9 г. стаж, но акушерството е нейният живот. Кръстева допълни, че се събужда с мисълта за работата си. За 2017 г. тя е акуширала 400 новородени и вече е кръстница на 17 бебета.

Да поздравят екипа на родилното отделение дойдоха шефът на МОБАЛ д-р Стефан Филев, деца от ДГ “Соня” и танцов клуб “Търновград”. Сред гостите беше и дългогодишният гинеколог д-р Данчо Йорданов, който макар и 70-годишен продължава да работи активно. Той похвали колегите си от сегашния екип на търновското отделение, където е работил дълги години. По думите му отделението се е издигнало в техническо и занаятчийско ниво. По отношение на недоносеността д-р Йорданов отбеляза, че вече има медикамент, който при заплашващо преждевременно раждане автоматично спира контракциите. Тогава  жената се изпраща във високоспециализирано заведение, където подготвени неонатолози поемат грижите за майката и бебето.

68 бебета са се родили през 2018 г. в търновското родилно отделение. В него работят 10 лекари, 17 акушерки и 11 санитари, които обслужват и гинекологията.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново