На 22 февруари режат лентата на “Кинополис”

Публикувано на чт, 14 Февр. 2019
8977 четения

На 22 февруари предстои официалното откриване на новото кино в читалище “Искра” във В. Търново. Това съобщиха за “Янтра ДНЕС” инвеститорите Янаки Дерменджиев и Божидар Илиев от софийското дружество “Кинополис Ентъртеймънт” ООД. Първите прожекции ще започнат ден по-късно – на 23 февруари. Вече текат довършителните дейности в обекта, оборудването на кинозалите и доставката на техниката. Пред завършване е фоайето, чиято архитектура ще бъде запазена в оригиналния ѝ вид. Киното ще разполага с четири модерни зали, разположени на два етажа, като всички ще са еднакво комфортни за любителите на седмото изкуство. Най-голямата зала е с 81 места, вторият по-голям салон е с 40, а останалите две са с 33 и 23 места.
“Искрено вярвам, че енергията и емоцията, която сме вложили тук, ще бъдат оценени, защото е изключително трудно да се направи едно кино. Много по-сложно е да ремонтираш една стара сграда, отколкото да го изградиш от нулата. Инвестицията до този момент е около 1,6 млн. лв. и е по-голяма от предвидената. Но чарът и усещането да направиш кино в стара сграда са много по-различни”, разказа Янаки Дерменджиев.
Договорът между читалището и “Кинополис Ентъртеймънт” беше сключен през пролетта на 2017 г. и е за срок от 10 г. Идеята за ново кино на двамата съдружници се появява преди 2 г., спирайки се на В. Търново, Шумен и Добрич. След като пристигат в старата столица, започват оглед на потенциалните сгради, в които може да бъде направена подобна инвестиция. Спират се на читалище “Искра”, чиято история е много интересна, а последните прожекции там са били преди повече от 25 г. Читалището е основано на 28.12.1896 г. от учителите в махленското училище Георги Недялков, Мария Чукова и Емануил Петров. За създаване на институцията е завещана къщата на Василка и Христо Терееви и дворно място от съкварталеца Йордан Тенекеджиев за оформяне на читалищния парцел. Парите за изграждането на сградата са събрани от дарения, а читалищният салон е открит през 1929 г. По-късно е построена старата сграда, известна като кино “Искра”. През май 1970 г. читалището влиза в нова сграда, намираща се в непосредствена близост до старата. “Трябва да помним подобни дела, защото по някакъв начин такива жестове променят историята на града”, споделя Янаки Дерменджиев.
Първоначалните планове бяха киното да отвори врата още през есента на миналата година, но в хода на ремонтните дейности става ясно, че се налагат по-сериозни ремонти. Изцяло бе направен ремонт на покрива, подменени са ВиК и ел. инсталациите. Фасадата също е цялостно почистена и освежена, за да се върне блясъкът на камъка, с който е облицована сградата. С отварянето на киното собствениците обещават разнообразна програма и премиери на българските филми.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново