Модерни сгради, подземни паркинги и много зеленина ще има новият градски център

Публикувано на сб, 29 сеп. 2018
502 четения

Много зеленина, музеи, зони за спорт и сгради с модерна визия предвижда проектът на италианския архитект Клаудио Нарди, който спечели международния архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново. Той представи идейния си проект в петък вечерта в голямата зала на Общината и запозна присъстващите със своите виждания и решения за терена.
„За първи път идвам във Велико Търново и за мен е голяма емоция да съм тук. Имах възможността да разгледам Стария град, новата част и терена на Старото военно училище. Моето мнение като архитект е, че този терен, за който бе обявен архитектурния конкурс, трябва да бъде променен и да се превърне в един нов градски център“, сподели арх. Клаудио Нарди. Той представи проекта си за Експозиционния център и градоустройствено решение.
„В проекта за Велико Търново сме представили своите виждания за развитие, спазвайки заложените в конкурса изисквания. Основният план съчетава идеята за съвременна архитектура, която е в синхрон с естествената среда в района и връзка с историческия град. Теренът е с много голяма площ, което ни провокира да развием вертикално строителство. Постройките ще имат в по-голямата си част приземни етажи, ще са свободни и отворени. Предвидени са зелени площи с по-големи и по-малки площадки за спорт и за отдих. Горната част на парка е отворена, за да може от единия край до другия да се вижда Стария град“, обясни архитект Нарди. Предвидени са подземни паркинги, за да има повече пространство за спорт и отдих. Проектът включва запазване на голяма част от дърветата, а 60% от сградите ще имат т.нар. зелени покриви и тераси.

Според Интегрирания план за градско развитие Експозиционният център ще бъде разположен между Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областна администрация. Той ще е с изглед към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Приземният етаж е предвиден за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, офиси, складови и санитарни помещения. На първия етаж ще има голяма зала с капацитет 1200 места, проектирана така, че да има възможност за разделянето й на по-малки помещения. За фасада на Експозиционния център италианският архитект залага на плътна вертикална дървена слънцезащитна система, която акцентира върху облия формат на сградата.
Освен идейния си проект за старата столица, италианският архитект представи и част от своята работа – Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, построен около сградата на бившата фабрика Шиндлер, и новата сграда на кметството, също в Краков. Дело на арх. Нарди са Музеят на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство “Мандрагора” Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower (офис сграда) в Аман, Йордания, както и редица частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив. Любопитен факт е, че арх. Нарди проектира и за едни от най-големите имена в модната индустрия.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново