Модерна учебна работилница направиха в павликенско училище

Публикувано на пт, 23 Дек. 2022
270 четения

С нова учебна работилница за машини и системи с цифрово програмно управление се сдоби Професионалната гимназия по аграрни технологии “Цанко Церковски” в Павликени. Тя е оборудвана с последно поколение фреза и струг с компютърно управление, както и със симулатори за работа, които ще бъдат от полза на учениците от най-новата специалност на училището. Лентата на новата придобивка прерязаха директорът на училището Миглена Желязкова, зам.-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева, и представителите на бизнеса инж. Тодор Чаков и инж. Венцислав Стойнев.
“Много малко училища в света могат да предложат на учениците такива машини”, каза при откриването инж. Чаков, според който работата в учебната работилница ще положи основите на инженерното образование на учениците, информираха от ПГАТ.
Специалност “Машини и системи с цифрово програмно управление” е нова за училището и е създадена по предложение на местния бизнес, който изпитва недостиг на стругари и фрезисти. Трета година след първия прием местните фирми партнират на училището в изграждането на специалността и осигуряването на модерно оборудване за учебната работилница. Благодарение на това машините, с които ще работят учениците, са произведени специално за професионалната гимназия от компании, водещи имена на световния пазар, посочват от училището и допълват, че в момента в STEM специалността “Машини и системи с ЦПУ” се обучават 30 ученици от 8, 9 и 10 клас, като тя набира все по-голяма популярност сред учениците и техните родители.
Събитието бе уважено от всички представители на местния бизнес, които от години партнират на училището в развитието на различните специалности – “Полиграфия”, “Механизация на селското стопанство”, “Селски туризъм”. По-късно те участваха и в традиционната работна среща с училищното ръководство, чиято тема тази година бе “Осигуряване на работни места за практическо обучение на учениците”, информираха от гимназията.
В момента 36 ученици от 11 и 12 клас са назначени в местна фирма в Павликени на реални работни места в дуална система на обучение. Те упражняват професия “Полиграфист” под ръководството на наставници два и три дни в седмицата, за което получават полагащото се възнаграждение. Тепърва предстои уточняване на работните места за учениците в специалност “Машини и системи с ЦПУ” и “Механизация на селското стопанство” в земеделски кооперации и в металообработващи предприятия в общината за учебната 2022-2023 година, посочват от училището.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново