Много празнични прояви предлага месец декември на жителите и гостите на Свищов

Публикувано на чт, 30 Ное. 2023
69 четения

Изпълнен с много и разнообразни празнични прояви ще е целият месец декември в Свищов. Концерти, изложби, театрални постановки, срещи с писатели и забавни игри ще зарадват жителите и гостите на града, които ще имат възможност да видят на сцена популярни български актьори и певци, като Аня Пенчева, Петя Дикова, Влади Въргала, Маргарита Хранова и др.
Първото събитие ще е на 1 декември в Детския отдел на Градската библиотека, където в 10,30 ч. ще започне празникът под наслов Коледна премяна на библиотеката “Нека ни е празнично” с участието на учениците от 1 “в” клас на СУ “Николай Катранов”, а в 16 ч. на същия ден Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Свищов ще отпразнува 10-ият си рожден ден в салона на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”. На 4 декември писателката Оля Недкова ще представи пред ученици новата си книга “Вятърът и Вики”, като първо ще направи това в 10 ч. в Актовата зала на СУ “Н. Катранов”, а след това и в 15 ч. в ОУ “Филип Сакелариевич”. На 5 декември в 17,30 ч. на пл. “Алеко” пред сградата на Общината тържествено ще бъдат запалени светлините на коледната украса на Свищов и ще има забавна програма за малки и големи.
6 декември предлага две събития – в 9 ч. в къщата музей “Алеко Константинов” ще бъде открита изложбата “Празнични сервизи от бита на свищовлийката” от фонда на Историческия музей, а в 9,30 ч., в ДГ “Калина Малина” ще се проведе четене на стихове и приказки от български автори. На 13 декември от 13,30 ч. в Детския отдел на Градската библиотека ще има забавно-познавателни игри с шестокласници под наслов “Как християнският свят посреща Коледа?”, в 16,30 ч., в къщата музей “Алеко Константинов” Вилдирас Енчев ще представи новата си книга “Животът под лупа”, а от 18 ч. в салона на читалището ще започне празничният концерт “В очакване на Коледа” на състави и индивидуални изпълнители при ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”. На следващия ден в 9 ч. в Художествена галерия “Николай Павлович” ще се открие Коледната изложба-базар на творби от свищовските художници, а в 10,30 ч., на камерната сцена в читалището ще се изявят учениците от 1 “а” клас на СУ “Н. Катранов” с програмата си “Кравай скача на полица”. На 18 декември от 10 ч. СУ “Н. Катранов” ще бъде домакин на празничната програма с уроци за сърцето “Щедростта не познава граници”, с участието на учениците от 4 “б” клас и библиотечните работници от Градска библиотека, която ще започне в 10 ч. Вечерта ще бъде едно от най-интересните събития – в 18,30 ч. в салона на читалището ще гостуват Влади Въргала, Аня Пенчева, Петя Дикова, Свежен Младенов и Христо Чешмеджиев с комедията “Внимание! Любов!”, а на следващия ден на същото място и по същото време ще започне Коледният концерт на Маргарита Хранова и възпитаници на Школата за поп и рок изпълнители “Клуб Естрада” – Свищов. На 20 декември от 15 ч. в Културен клуб на пенсионера “Щастливеца” библиотечните работници на Градска библиотека ще изнесат беседа на тема “Българските обичаи и обреди в християнските празници – Никулден, Игнажден и Рождество”, а от 15 ч. в Художествена галерия “Н. Павлович” ще бъде открита изложба на участниците в конкурса на Община Свищов за коледни рисунки, картички и украса и ще бъдат наградени победителите. В 18,30 ч. същия ден в салона на читалището ще се проведе и Коледен концерт “Бащино огнище” – продукция на ФТА “Творецът”, при Сдружение “Творецът” в Свищов.
На 21 декември от 17,30 ч. на камерната сцена в читалището трупата за сценични изкуства “Богдара” при сдружение “Фолклорен извор”, с худ. ръководител Дария Първанова, ще представи програмата си “Уютна Коледа”. Празничният 25 декември ще предложи на жителите и гостите на града традиционната обиколка на Дядо Коледа, която ще започне в 10,30 ч., Коледен концерт на Първи български хор “Янко Мустаков” с диригент Елизабет Людмилова и хормайстор Корнелия Чекелева, който ще се проведе от 11 ч. в храм “Св. Троица”, и среща на Дядо Коледа с децата на Свищов, раздаване на подаръци и снимки от 12,30 ч. на пл. “Алеко”. На 31 декември в 23,30 ч., отново на площада, ще стартира и празнично веселие – новогодишна томбола, баница с късмети и други изненади, а музикален гост ще е фолклорната изпълнителка Радостина Николова, съобщават от Община Свищов, като предупреждават, че са възможни промени в програмата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново