Междуличностни отношения стоят зад случая с шамаросания ученик

Публикувано на вт, 19 мар. 2024
1071 четения

Междуличностни отношения стоят зад случая с шамаросания ученик в Гимназията по моден дизайн във В. Търново. Това става ясно от отговора на обвинения учител-методик Цветелина Тутовска-Милчева, разпратен до всички институции и организации, до които бе подаден и сигналът срещу нея. В текста тя обяснява случилото се като неволно докосване, което дори води до шеги между нея и осмокласника Шахин.
„На 12 март ми се наложи да замествам в 8 клас в часа по “Художествена обработка на тъкани“ за първи път, поради напускане на директора, който поемаше тези часове. До този момент не бях преподавала на класа, затова часът започна опознавателно. Констатирах, че момичетата заемаха предните чинове и поддържаха ред и дисциплина, вслушвайки се във всяка моя дума, за разлика от момчетата, които стояха на последния чин и не спираха да говорят и да смущават реда. Затова в един момент, обяснила заданието на момичетата, отидох да ангажирам с нужното внимание и подам материали, обяснявайки индивидуално каква е целта на днешното практическо задание. В момента, в който подадох плата, показвайки с ръка как да позиционира изображението, Шахин се обърна рязко и неволно докоснах косата му с ръка. Начинът, по който се случи това, предизвика настроение на изненада от неволната постъпка. На момента му се извиних, като дори се поразсмяхме. Чувайки ни как обсъждаме случката, класната им надникна в стаята и попита дали се е случило нещо. На шега Шахин отговори, че съм му ударила шамар, защитавайки ме, че е неволно“, разказва обвиненият учител.
Случилото се обаче достига до преподавател, за който Тутовска казва, че са в пряка конкуренция за часове, защото са завършили една и съща специалност, а по нейни думи колегата не може да понесе успешния й подход към учениците и постигнатите резултати. „Нито веднъж не пожела да работим като екип, независимо от многократните ми опити. С нескончаемо постоянство търси компрометиращи факти, замесвайки собствения си съпруг да ме дебне и снима тайно в работно и извън работно време. Многократно е показвала своята неприязън към мен, пишейки сигнали и търсейки компромати с цел да не е застрашена от съкращение поради ограничения ни бюджет“, пише Тутовска и допълва, че колегата й се е коалирала с още трима преподаватели, благодарение на чиито сигнали и дела е уволнен бившият директор на училището Боряна Мочева. “До мен достигна информация, че същите тези преподаватели – Екрам Мюмюнов, Галя Николова, Камелия Джанабетска и Николинка Колева, са издебнали ученика и са му приложили натиск пред собствения му дом в Ресен, заплашвайки го с адвокат да лъжесвидетелства. С днешна дата ученикът и неговите родители потвърждават, че не са пускали сигнали и са били вербувани да подпишат подготвен от въпросните учители донос, с който да ме оклеветят и да разчистят пътя си, отмъщавайки си за пореден път и превръщайки ме в жертва на обстоятелствата“, посочва Тутовска. „Загубих любим директор и приятел в лицето на директор Боряна Мочева в нечестна игра с недостоен противник. Ясно е, че следващата им цел съм аз“, подчертава тя. В своя защита обвиненият учител вмъква, че успешно води своите ученици на престижни конкурси, за разлика от колегата си. Анонимно допитване до гимназистите потвърждава грешния подход на работа на другия учител и нежеланието на младежите да работят ползотворно в неговите часове.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново