Медици от областта ще обсъждат на събор проекта за НРД 2015

Публикувано на ср, 29 окт. 2014
338 четения

14 лекари от Великотърновска област ще участват в 61-ия извънреден събор на Български лекарски съюз, който ще се проведе на 30 и 31 октомври 2014 г. в Равда, съобщи д-р Христо Димитров, зам.-председател на Регионалната колегия. На форума медиците ще обсъждат проекта за национален рамков договор 2015, като за всички медицински структури като джипита, специалисти и болници ще има отделни дебати.
Има доста предложения за промени в дейността, които колегите са направили, и сега ще ги дебатираме. Накрая ще излезем с решение те да бъдат включени в новия рамков договор, някои от досегашните задължения да отпаднат, каза още д-р Димитров. Като пример той посочи, че от няколко години общопрактикуващите лекари предлагат да отпадне задължителният характер на някои от дейностите, които да се извършват по преценка на лекаря. Освен това, когато се налагат извънредни имунизации по епидемични показания, то те да се заплащат от здравното министерство.
Д-р Димитров посочи още, че джипитата ще настояват още да бъде отменено задължителното посещение на лекаря в дома на новороденото до 24 часа от изписването му от болницата. Тогава родителите не са избрали личен лекар на бебето и няма това как да се случи. Затова ние предлагаме първият преглед да стане веднага след записване при джипито, поясни д-р Димитров. Той е категоричен, че на събора лекарите единодушно ще настояват да бъде увеличен бюджетът за НРД 2015.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново