Майстори на шоколада зарадваха хора с увреждания

Публикувано на вт, 7 Ное. 2023
134 четения

Гости от социалното предприятие “Шоколадова къща Станимира” от София зарадваха потребителите на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания във В. Търново, управляван от Фондация “Милениум”. По интересен и забавен начин те представиха кратка история за произхода на шоколада, съчетана с дегустация на различни видове шоколад. В работилницата се включиха и Росица Димитрова – директор на дирекция “Социални дейности и здравеопазване”, и Мая Пешева – директор на дирекция “Социално подпомагане” – В. Търново.
Организираното от фондация “Милениум” шоколадово ателие е част от разнообразните дейности, чрез които потребителите на услугата обогатяват своите познания, развиват умения и намират нови приятелства.
Социалното предприятие гостува на дневния център за втори път, като при първото посещение Ралица Станева, част от екипа на “Шоколадова къща Станимира”, споделя своята лична история, тъй като самата тя е незряща и с примера си се опитва да вдъхновява хора в неравностойно положение да се борят за мечтите си.
“Моята идея бе нашите потребители да видят как човек с увреждания също може да бъде полезен и да се чувства ценен и оценен от останалите хора. Преди две години срещата беше много интересна и за това реших да ги поканя да ни гостуват отново”, разказа Незабравка Раева, управител на дневния център.
Станимира Георгиева сподели, че създава своето социално предприятие през 2014 г. Целта на Станимира и нейния съпруг е да дадат възможност на хора в неравностойно положение да работят и така се появява “Шоколадова фабрика Станимира”.
“Искахме да отворим вратата си и да кажем, че точно тези хора, които често остават далеч от погледа на обществото, могат и имат право да получат равен шанс, за да покажат своя потенциал, а от нас зависи да им го дадем. При нас за последните 7 години са работили повече от осем души с различни възможности, много от тях са били с физически увреждания или интелектуални затруднения, които са им пречили да работят. Но нашият стремеж е да покажем, че тези хора могат много неща и са едни добри и лоялни служители”, споделя Станимира Георгиева. Заедно със своите помощници сервираха топъл шоколад на потребителите и своите гости, гарниран с пикантни подправки, показаха как се декорира ръчен шоколад със златен прах, а след което заедно приготвиха трюфели.
Станимира разказа, че гостуват на различни събития – големи фирми, корпорации и дипломатически служби. “Посещаваме също много училища и разказваме за това какво значи социално предприятие и каква е нашата мисия. Разказваме за нашите партньорства с много други социални предприятия. Радвам се, че все повече бизнеси отварят вратата си не само за такива представяния, но и те самите да наемат хора с увреждания. Все повече променяме и нашата перспектива, че това не са хора с увреждания и че всеки един от нас в даден момент може да бъде в положение, в което е различен в обществото, но за всеки има място. И колкото сме по-приемствени, толкова повече се обогатяваме. Това е начинът, по който можем да променим общественото съзнание, когато даваме пример”, допълва Станимира Георгиева.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново