Лесовъди учиха децата как да пазят природата

Публикувано на вт, 4 апр. 2023
107 четения

Много забавления и образователни игри бяха подготвили от Северноцентрално държавно предприятие за децата във В. Търново. Инициативата е по повод тазгодишното издание на “Седмица на гората” и се проведе в парк “Марно поле”. Ежегодно лесовъдите в България отбелязват своя професионален празник през първата цяла седмица на месец април с много екоинициативи, мероприятия по залесяване и почистване на замърсени горски участъци. Тази година в празничната програма на СЦДП акцентът е заложен върху приобщаването на подрастващите към проблемите по опазване на природата чрез методите на горската педагогика. Подобни събития се проведоха във В. Търново, Габрово, Русе, Силистра и Разград, попадащи в обхвата на предприятието. Забавленията включваха много игри, творчество и беседи, вдъхновени от необятните естествени процеси в природата.
В заниманията в старата столица се включиха ученици от 1 до 4 клас, които имаха възможност да видят специално подготвения за инициативата автомобил “Опознай гората”.
“Заниманията са насочени към изостряне на сетивата на децата. Подготвили сме им също игра, която онагледява баланса в гората и изисква работа в синхрон между децата”, разказа Росица Гатева от СЦДП. Малчуганите имаха възможност сами да си изработят дървени медальони и да научат интересни факти за растенията и животните, изграждащи горската екосистема. Освен това имаха възможност да научат как те взаимодействат помежду си и със средата на живот, как хората им влияят и още много интересни и полезни факти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново