Кузман Илиев от ГД „България може“: „Страната ни да е силна и богата, независима и да пази историята си“

Публикувано на пт, 15 мар. 2024
251 четения

България да е силна и богата, да е независима и да пази историята си – това са трите ценности, около които е обединено Гражданско движение „България може“. То бе представено във Велико Търново от своя председател – икономистът Кузман Илиев.

„Борим се за важни каузи за България във времена, в които нашите политици се държат безгръбначно. Гражданското ни движение събира хора, които се чувстват непредставени“, заяви Кузман Илиев, като очерта трите риска, за решаването на които ще се борят от „България може“.

„Огромният риск е в сблъсъка между Изтока и Запада да пострада България. Тя има своята роля да се намеси и да сближи гледните точки в търсене на мирно решение“, посочи Кузман Илиев. „Другият голям риск е „Зелената сделка“, защото всички знаем, че именно тя води до деиндустриализация на Европа. От сдружението подготвяме меморандум за предоговаряне на „Зелената сделка“ с оглед отразяването на интересите на икономиката и енергетиката на България, който ще бъде изпратен до Народното събрание и до Европейския парламент“.

Третият проблем според него е демографската криза в България, която се случва заради липсата на политически усилия. „Искаме в градовете да се срещнем с готови хора да действат, да вдъхнем кураж на хората, които се чувстват изолирани и не вярват на политическите партии, да дадем платформа за изява на младите. Чрез различни инициативи  като Академия за политическо и бизнес лидерство, издателство и подкасти, ще дадем възможност на много млади хора да бъдат чути, тъй като можещите хора сега са принудени да се „предлагат“ на политически формирования без перспектива“, каза Кузман Илиев.

Той добави, че идеите на либералните управляващи формации у нас се разминават с настроенията на гражданите. Тези настроения са граждански и политически непредставени, а много българи се пробудиха и се чувстват унизени от безгръбначието на собствения ни политически елит. Ние избрахме тази форма за промяна, защото според нас тя е най-честната.

Председателят на „България може“ увери, че движението не е политически проект и няма за цел да прераства в политическа партия. „Не припознаваме нито една партия. Не изключвам възможността да участваме в евроизборите, но не знам дали ще имаме финансовия ресурс за това“, заяви Илиев.

Бизнесменът Кирил Нечев заяви, че като представител на малкия и средния бизнес със свои съмишленици подкрепят тази платформа и са готови да работят, за да може младите хора, които влизат в бизнес средите, да са наясно какви процеси текат в глобалния свят. „Точно малкият и средният бизнес у нас са смазани, големият бизнес е с чужди капитали, затова фокусът ни е върху средната класа в България“, завърши Кузман Илиев, като добави, че срещите им в страната ще продължат.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново