Компютърна игра “Мисия Опълченец” разработват информатици и историци

Публикувано на чт, 10 Ян. 2019
517 четения

Компютърна игра, наречена “Мисия Опълченец”, разработват специалисти от Института по математика и информатика при БАН и Регионалния исторически музей във В. Търново. Това е сериозна образователна игра, която е свързана с Руско-турската освободителна война, разказват авторите на проекта. “Тя представлява разказ от първо лице на един опълченец, който се базира на реални исторически факти, събития и дати. Идеята е учениците, играейки тази игра, да узнават по-любопитни факти, свързани с този важен момент от историята ни, които не са описани в учебниците. Представени са видовете оръжия, с които са си служили руските и турските войски, както и нашето опълчение. Показано е как са изглеждали военните униформи, къде са се обучавали опълченците, какви емоции са изпитвали”, пояснява Илия Вълев от РИМ.
По думите му това е сериозна педагогическа игра, разделена на пет части. Първата представя отзвука след Априлското въстание по света. Пред играча ще има карта и кликвайки върху отделните държави, той ще научава каква е била реакцията в тях на бунта на българите. Целта е младите хора да разберат защо се стига до военни действия. Втората част е посветена на обявяването на войната, сформирането на опълчението и връчването на бойното знаме. Третата част разказва за преминаването на Дунав и освобождаването на Търново, а четвъртата пресъздава битката за Стара Загора, която се явява бойното кръщене на опълчението. Там то дава първата си жертва. Последната част е посветена на боевете при Шипка.
Всеки компонент завършва с текстова и игрова част, за да могат учениците да затвърждават знанията си. Моментът, който е свързан с форсирането на Дунав от руските войски и освобождаването на Търново, ще има екшън част, при която играещият ще може да помогне на руските войски да преминат Дунав. В частта за шипченските боеве също ще има такава екшън част, при която ученикът ще влезе в ролята на руски войник или опълченец, който ще стреля и ще хвърля различни предмети срещу врага.
Проектът “Модели и концепции на сериозни образователни игри чрез свързани мултимедийни ресурси от военноисторическото наследство” е финансиран с 19 300 лв. от Фонд “Научни изследвани” към МОН. Негов ръководител е Николай Ноев от Института по математика и информатика при БАН в старата столица. В екипа участват още програмистите Максим Гойнов и Владимир Сапунджиев, както и д-р Илия Вълев от РИМ. При реализацията на идеята много са помогнали гл. ас. Стефка Кънчева от ВТУ и учителят Димо Иванов от СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Идеята на авторите е да предоставят играта на учебните заведения, за да видят как ще бъде възприета тя. Ако интересът е голям, ще има нейна версия и в интернет, за да могат всички желаещи да играят и да се образоват.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново