Коледен бал събира средства за творчески център на Ксилифор

Публикувано на вт, 29 Ное. 2022
397 четения

Коледният благотворителен бал на Туристическо дружество “Трапезица-1902” и тази година продължава с инициативата за набиране на средства за създаването на творчески център на Ксилифор. Идеята за него се ражда от дългогодишното партньорство на дружеството с ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Факултет “Изобразително изкуство”. А дейностите по проекта са пряко свързани с развитието на образователната, социалната и културната инфраструктура на района. Проектът за центъра включва реконструкция и модернизация на съществуващата Странноприемница чрез преобразуването ѝ в “Къща за изкуство, култура и занаяти”, включваща културен център за прояви, с подходящи зали за презентации, обучения и изложбена площ. Към културния обект ще бъдат обособени и три демонстрационни зали за практикуване на занаяти като туристическа атракция за деца и ученици, както и за семеен туризъм.
Съществуващата сграда на странноприемницата ще бъде изцяло реконструирана, като напълно ще бъде променена функцията ѝ от бивш ресторант в културен център за дейности и прояви. Това налага подмяна на ВиК, електро- и отоплителната инсталация, а в строителната част – пълна подмяна на настилки, мазилки, облицовки, дограми, покрив и покривна конструкция, външна топлоизолация.
“До сега, в резултат на дарителската кампания, успяхме да ремонтираме 315 кв.м от общата площ на покрива, която е 480 кв.м. Надявам се със средствата от тазгодишия бал да приключим с ремонта на покривната конструкция, която е и една от най-скъпите дейности по проекта”, разказа Георги Димитров, секретар на ТД “Трапезица – 1902”. А за довършване на останалите дейности ще се търси финансиране от различни програми. Вярва, че с реализирането на амбициозния проект Ксилифор ще се утвърди като предпочитан от великотърновци и гости на града район за пълноценен отдих и туризъм, спорт и изкуство сред природата.
Коледният бал ще се проведе на 13 декември – вторник, от 19,00 ч. в ресторант “Момина крепост” на Ксилифор, а кувертът е 70 лв. В програмата ще участват танцьорите от ДЮФА “Българче”, които ще поздравят гостите. По традиция средства за кампанията ще се набират от куверти, дарения и от продажбата на фотографии и картини, предоставени от местни фотографи и художници. Всеки, който иска да се включи в събитието, може да се свърже с дружеството или да подкрепи инициативата чрез дарение на разкритата дарителска сметка:
ТД “Трапезица – 1902”, IBAN: BG35 UNCR 9660 1093 6537 10 BIC: UNCRBGSF; УниКредит Булбанк – гр. В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново