Княз Фердинанд пристигна с ретро влак на гара Трапезица и прочете Манифеста за Независимостта

Публикувано на сб, 23 сеп. 2023
594 четения

115 години след провъзгласяването на Независимостта на България княз Фердинанд отново слезе на гара „Трапезица“ във В. Търново и прочете Манифеста, с който е обявено едно от най-важните исторически събития в историята на страната ни. Той пристигна с ретро влака „Корона експрес“, теглен от автентичен парен локомотив, в чиято композиция бяха също личният вагон-салон на цар Борис III, вагонът на царица Йоана и първокласен вагон-салон. От трена с него слезе и министър-председателят Александър Малинов. Височайшите гости бяха посрещнати от войници от 18-и Етърски полк, кмета на града и радостна тълпа търновци. На гарата Фердинанд прие и титлата „цар”, фотограф увековечи момента със снимка, а след това бяха прочетени поздравителни телеграми от европейски монарси и др. Под бурните аплодисменти и възгласи на тълпата новопровъзгласеният цар си тръгна с файтон, а ретро влакът продължи към Трявна. Всичко това бе част от възстановка, посветена на 22 септември, в която участваха актоьори от МДТ „Константин Кисимов“ и членове на клона на Национално дружество “Традиция” в старата столица. Драматизацията, по сценарий на актьора Иван Митев, направи възможно стотици жители и гости на града да се върнат назад във времето и да съпреживеят този паметен миг.
„Възхитително е, че великотърновският театър и местната общественост възстановиха и поддържат паметта за това изключително важно събитие в българската история, каквото е обявяването на Независимостта. Още по-възхитително е, че търновци правят това по един свой много вдъхновен начин. Тук опазването на националната и историческа памет е очевидно искрен, народен, човешки, обществен порив. То не е официална церемония, не е протоколна процедура, не е театрална възстановка, а гражданско преживяване и това го прави особено стойностно. И когато хора като нас, които не са търновци, се докоснат до тази чиста народна емоция, това ни дава усещане, че има надежда за бъдещето на България“, каза конституционният съдия проф. Атанас Семов, който също присъства на събитието.
„Възстановката беше прекрасно направена, точно както трябва. От А до Я беше идеална. Тя породи в нас много радост, много вътрешно вълнение, а търновските артисти както винаги бяха на високо ниво. Екранната постановка, преди пристигането на влака, също даваше много настроение и допълнителна настройка за предстоящото събитие. Емоцията беше пълна“, споделиха великотърновските поети Величка Петкова и Недялко Грозев.
„Беше прекрасно. Малко са моментите, в които ние и нашите деца можем да се насладим така силно на опита за реално преживяване на събития, станали преди толкова години. Ние вярваме в славната ни история и затова сме тук, за да покажем на следващите поколения какво е било“, коментираха семейство Григорови от В. Търново.
Повечето деца бяха впечатлени предимно от влака и конете, а много от хората с интерес разглеждаха старата пишеща машина и ретро фотоапарата, които бяха част от реквизита. Десетки зрители си направиха и снимки за спомен както с влака и артефактите, така и с актьорите, облечени в атрактивните стари костюми.
На събитието присъстваха Даниел Панов, кметът на В. Търново, зам.-кмета Нейко Генчев, който дори бе част от възторженото множество стари великотърновци, пременен в ретро костюм, Васил Вълчев, директор на МДТ „Константин Кисимов“, Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново и др.
Възстановката, която е част от тазгодишните Европейски дни на културното наследство, се реализира със съдействието на Община Велико Търново, Регионалния исторически музей в старата столица и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново