Клошари живеят сред руините на Старото военно училище

Публикувано на вт, 9 апр. 2024
3274 четения

Вместо модерно “сити” в центъра на старата столица растат бурени. Огромни пропасти крият опасности за живота на жителите и гостите на града.

Вече повече от десет години районът на Старото военно училище в центъра на Велико Търново пустее. Вместо модерен градски центърq както беше обещано, той се превърна в джунгла. Багери и друга земекопна техника само за няколко дни превърнаха този незнайно как оцелял до този момент оазис от зеленина и спокойствие в учебен полигон след бомбардировки. Асфалтовият път бе превърнат в пропасти, дълбоки по над 7-8 м. Падането, в които може да се окаже смъртоносно. В началото пропастите бяха оградени със сигнални ленти и имаше дори нощно осветление, но след това тези “екстри” бяха премахнати или пък откраднати. Най-голямата поразия беше нанесена на емблематичния за поколение търновци стадион, който беше превърнат в картофена нива. Обещанията на кметското ръководство бяха, че на мястото на разкопките ще бъде изграден модерен градски център за чудо и приказ, а в долната му част ще има голямо кръстовище на две нива. Оттогава изминаха повече от 10 години, но на мястото на разрушения зелен оазис няма и следа от модерно “сити”. Вместо лъскави билдинг сгради стърчат скелетите на старите половинвековни постройки на бившето Военно училище. Счупените им стъкла ги правят да изглеждат зловещо. Пред тях огромните пропасти, обрасли с трева и храсти са изключително подходящи за терариум с екзотични влечуги. Пропастите не са обезопасени и достъпът до тях е свободен. Което ги прави изключително опасни.
Най-трагично и жалко обаче е положението със стадиона. През десетилетията тук наред с тренировките на футболистите от “Етър” са се играли и немалко мачове за първенството на “А” РФГ. През 80-те и 90-те години малкото стадионче е било домакин на дербита както със столичните грандове, така и на култовото дерби “на нож” с комшиите от “Локомотив” Горна Оряховица. На терена са излизали футболисти, участвали с националния отбор на страната ни на световни и европейски първенства. Само за няколко дни багерите унищожиха цялото това носталгично минало. Днес половината от бившия стадион е обрасла в пущинаци, а другата част е превърната в безплатен обществен паркинг. Отначало единици, а след това все повече шофьори започнаха да оставят тук колите си по цял ден, докато са на работа или на лекции в намиращия се в съседство Пети корпус на ВТУ. Цяло чудо е, че досега общинарите не са превърнали бившия стадион в поредния платен паркинг. Ужасяващо е състоянието и на бившите съблекални. Помещенията на двата футболни отбора са пълни с празни пластмасови и стъклени бутилки от алкохол, използвани кондоми и дори няколко спринцовки. В стаята на реферите пък очевидно се е настанило цяло семейство клошари, ако се съди по оставените от тях дрехи и останали принадлежности. На входа на тяхното “жилище” е поставено пластмасово корито пълно с вода и канче, с които бездомниците очевидно удовлятворяват хигиенните си нужди. За задоволяване на физиологичните такива се използват съседните помещения на постройката. С огромното количество мръсотия и фекалии само на метри от места, където работят и учат стотици хора, бившите съблекални на стадиона са идеално място и за разпространение на всевъзможни зарази през предстоящите горещи дни.
Районът на Старото военно училище се намира встрани от туристическия поток във В. Търново, но и тук понякога попадат наши и чужестранни туристи. Те, особено чужденците, цъкат с уста, ахкат и недоумяват как е възможно в центъра на един град, обявен за културно-историческата столица на България, да има подобно недоразумение.

Иван Георгиев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново