Катедрата по съвременен български език във ВТУ отбеляза своята 60-годишнина

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
559 четения

Катедрата по съвременен български език на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” отбеляза своя 60-годишен юбилей с международна конференция. Тя се проведе в зала “Европа” на висшето учебно заведение в старата столица и беше на тема “Проблеми на устната комуникация”. Това е най-дълго провежданата конференция на Филологическия факултет, която е под патронажа на ректора на университета – проф. д-р Димитър Димитров.
Ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Димитър Димитров, под чиито патронаж е конференцията, отправи приветствие към гостите и участниците в нея и подчерта, че устойчивостта във времето на научното събитие говори за неговата висока стойност. “Един от многото аспекти на конференцията е нейният международен характер, защото един университет и неговата научна общност не могат да бъдат анонимни пред света. Затова се радвам, че това престижно събитие има толкова голямо международно участие. Пожелавам успех на конференцията и на всички участници в нея”, каза в края на приветствието си ректорът.
“В настоящата юбилейна година за катедрата по съвременен български език за мен е огромна чест да ви поздравя с откриването на тринадесетото издание на международната научна конференция “Проблеми на устната комуникация”. Това е една от емблематичните прояви в календара на Великотърновския университет. За своята 33-годишна история от 1990 г. насам конференцията се утвърждава като разпознаваема и привлича участници от България и чужбина”, каза в приветствието си доц. д-р Полина Цончева, декан на Филологическия факултет.
За участие във форума бяха поканени основателите на конференцията и доскорошните преподаватели в катедрата по съвременен български език, а участие взеха учени от 6 държави. Бяха представени 41 доклада, посвети на различни актуални проблеми – за връзката между разговорната реч и устната комуникация, за иновациите в езика на медиите, за обучението по устна реч в преподаването на чужд език, за устния превод и други, посочиха от ВТУ, като припомниха, че конференциите се провеждат през 3 години, а докладите след рецензиране се отпечатват в сборниците “Проблеми на устната комуникация”, посочиха от ВТУ.
Николай ВЕНКОВ, сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново