Къщи убийци заплашват туристите в старо Търново

Публикувано на вт, 23 апр. 2024
678 четения

Къщи убийци заплашват живота на жителите и гостите на Велико Търново и предизвикват шок и ужас у чуждите туристи. През последните години положението със старите къщи, обявени за паметници на културата, от ден на ден става все по-тревожно. След като на известната ул. “Опълченска” се срутиха три къщи, сега на път е следващата, намираща се на главната улица на път за Царевец. По тази улица непрекъснато минават множество хора и автомобили и ако се случи къщата да рухне през деня, може да има и трагични последици. Опасната част от тротоара е оградена с метални парапети, поставени са и сигнални ленти. Това обаче не е достатъчно, за да бъде обезопасен районът. Проблемът със старите и рушащи се къщи в старата част на Велико Търново не е от вчера, но вече толкова години не може да намери своето окончателно решение.
Причината за това е, че къщите имат свои собственици и наследници, повечето от които отдавна нехаят за тези съборетини и не искат да дадат и стотинка, за да ги ремонтират или поне да ги обезопасят. В същото време обаче собствениците не дават и дума да се издума да ги предоставят на общината за стопанисване или поне за събаряне. Така самите общински служители остават с вързани ръце. Те не могат да влязат във владение и да се разпореждат с чужда собственост, тъй като това би било самоуправство, което се наказва от закона. В същото време остава заплахата от внезапното събаряне на някоя от старите, изживели времето си, сгради и възникване на инцидент с възможни трагични последици. А за самите търновци остава срамът от недоумението, което виждат в очите на туристите. И ако за родните туристи порутените къщи все пак са гледка, с която до голяма степен са свикнали, то за дошлите тук гости от чужбина шокът е пълен. “Бях свидетел на това как група азиатски туристи в продължение на десет минути снимаха като луди с камери и фотоапарати една от полусрутените къщи на метри от крепостта “Царевец”. Тези хора не отделиха толкова внимание на самия Царевец, колкото на тази съборетина. Очевидно бяха много изненадани, защото, докато увековечаваха гледката, клатеха глави, цъкаха с уста и нещо си говореха, видимо развълнувани. След това техните снимки ще обиколят света и нали се сещате каква реклама и имидж ще донесат на “културно-историческата столица” на България”, ядосва се Катерина Христова.
Последният случай, при който 170-годишна къща, част от ансамблов паметник на културата, се срути във Велико Търново, е от месец март т.г. Сградата беше собственост на Преображенския манастир, но от монашеското братство поради липса на финансови средства от години така и не са полагали никакви грижи за нея и са допуснали тя да се събори.
И. ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново