Канят три фирми да правят буферния паркинг на Сержантското училище

Публикувано на ср, 23 Ное. 2022
691 четения

След няколко провалени обществени поръчки, от Община В. Търново отново търсят изпълнител за изграждането на буферния паркинг край Сержантското училище. Този път обаче от кметството са обявили процедура чрез договаряне без предварително обявление, която дава възможност в нея да участват само лица, поканени от възложителя. В случая от Общината са изпратили покана до три фирми – “Пътни строежи – В. Търново” АД, “Джамбо 33” ООД и “Енел Строй” ООД. А прогнозната стойност на обществената поръчка е 767 454,50 лв. без ДДС или 920 945,40 лв. с ДДС.
Сагата с изграждането на буферния паркинг е още от 2019 г., когато Общината подписа договора за интегриран градски транспорт на стойност 11,1 млн. лв. Той включва изграждането на надлеза над ул. “Магистрална”, основен ремонт на целия булевард “България”, монтирането на електронни табла по натоварените автобусни спирки, създаването на контролен център за управление на транспортната организация, както и информационна система за паркингите. Проектът включва още кръгово на Летния театър и два буферни паркинга за леки автомобили и туристически автобуси на терена на бившето Сержантско училище и до парка с миниатюрите под Царевец. Част от обектите са направени, а други предстои да бъдат въведени в експлоатация. Закупени са и три електробуса, които все още стоят на склад и не се използват, тъй като не е готов паркингът край Сержантското училище, откъдето ще тръгват, за да изпълняват курсове по новата туристическа линия.
През 2020 г. се оказа, че няма желаещи да изградят паркинга. След това беше обявена обществена поръчка и беше сключен договор с фирма “Мистрал 7”, който обаче беше прекратен по взаимно съгласие през декември 2021 г. Преди това дружеството беше внесло писмо с искане за допълнително финансиране заради поскъпването на строителните материали. Искането беше подкрепено от местния парламент, но след среща на представители на Общината и Управляващия орган на Оперативната програма е препоръчано да се обяви нова процедура както за паркинга, така и за кръговото кръстовище край Летния театър.
Два месеца по-късно беше обявена нова процедура, на която се яви само една фирма – “Енел Строй” ООД, но беше отстранена от участие. Мотивите на комисията бяха, че офертата не отговаря на предварително обявените условия. Последва нова процедура, която отново беше прекратена, след което се стигна до обявяване на последната обществена поръчка чрез договаряне без предварително обявление.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново