Кандидат за Гинес дари 178 шевни машини на търновския музей

Публикувано на вт, 13 Мар. 2018
1147 четения

Иван Вачков от Златарица дари 178 шевни машини на Регионалния исторически музей във Велико Търново. След като колекцията бъде обработена от нашите специалисти, част от най-интересните експонати ще бъдат показани на великотърновци и гостите на града, уточни за “Янтра ДНЕС” шефът на музея д-р Иван Църов.

Вачков, който е бивш шеф на енергото в Златарица, събира колекцията си вече 55 години. Всяка от машините работи, уточнява 71 годишният мъж. Златарчанинът обяснява, че притежава най-голямата частна колекция в Европа. Три пъти до сега е кандидатствал за вписване в книгата на рекордите на Гинес, но от там му поискали 6 500 паунда и той се отказал, защото не разбрал за какво точно са парите, а и сумата е твърде голяма за пенсионер като него.

Най-ценната машина на бай Иван е тази, произведена 1939 г., на която майка му е шила 60 г. Машината е германска, с инициалите на Хитлер, марката е “Мундлос”. Това е най-рядко срещаната марка шевни машини. Дядо му я купил от еврейско семейство от Русе за подарък на майка му, когато все още била мома.
Най-стара в колекцията е немската “Кьохлер”, произведена през 1893 г. Купил я от вторични суровини. Друг уникат е германска “Пфаф”, произведена през 1900 г.

Най-скъпата като стойност е 102-годишна “Британия” с оригиналния си петцифрен фабричен номер. Над 30 000 лева е вложил Иван Вачков в колекцията си. Повече машини мъжът е купил от бабите по златаришките села.

В колекцията му има 36 модела на шевните машини “Сингер”. Златарчанинът дарява на музея и две миниатюрни шевни машини – 40-годишна небесно синя и зелена – на един век, руски, като детски играчки, но реално с тях може да се шие, както и мъничка бяла китайска машинка на батерии.
Сегашните шевни машини са направени за промишлено производство, шият много и качествено, но няма да изтраят като моите по два века, коментира бай Иван.
Той има уникална колекция от шевни машини, радиоапарати, телевизори, магнетофони, за цвят има и няколко ютии на въглища и стотици часовници.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново