Кампанията „Движи се и победи” през пролетта ще е от 28 април до 1 юни

Публикувано на нд, 28 апр. 2024
94 четения

Пролетното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе от 28 април до 1 юни.
Проявата се организира от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
Пролетният дял на „Движи се и победи 2024” включва следните три туристически маршрута:
Велико Търново – хижа Божур – на 28 април (неделя); Велико Търново – Преображенски манастир – на 18 май (събота); Велико Търново – парк Ксилифор – на 1 юни (събота).
Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока, като на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
Участниците, преминали и трите обявени туристически маршрута, ще бъдат разделени в три възрастови групи: 4 – 19 години, 20 – 59 години и над 60 години. Всеки участник от съответната възрастова група ще се състезава с останалите участници от възрастовата си група за голямата награда – ваучер на стойност 90 лв.
Всички участници, преминали най-малко два от обявените три туристически маршрута, ще се състезават в същите възрастови групи: 4 – 19 години; 20 – 59 години и над 60 години, отделно ще бъдат връчени и три специални награди за: най-малък участник (с навършени 4 години), най-възрастен участник и за семейство. Наградите са ваучери на стойност 40 лв.
Наградата на Председателя на Великотърновския oбщински съвет ще бъде присъдена на училището с най-масово участие в кампанията;
За наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
Наградата на Младежки дом – Велико Търново, ще се присъди на най-активния участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
Тегленето на жребия за наградите в пролетния дял ще се състои на 7 юни 2024 година в РЗИ – Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на рискови за здравето фактори. Ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.
По традиция третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор. В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; улов на риба; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, алпийски тролей над езерото); стрелба с лък; колокрос; бадминтон; блицтурнир по шах, състезание „Лъвски скок”, теглене на въже и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново