Камен Илиев, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Възродихме фермерския пазар, загрижени за малките традиционни производители

Публикувано на пн, 23 окт. 2023
335 четения

Най-младият баща в листата за общински съветници на ГЕРБ е възпитаник на Старопрестолна гимназия по икономика. Завършил е висше образование в Стопанска академия „Д. А. Ценов” гр. Свищов по специалността „Счетоводство и контрол“. Магистър е по „Финансово управление в публичния сектор“. Работи като старши инспектор по приходите в ТД на НАП – Велико Търново. Редовно провежда кампании за залесяване на междублокови пространства и има в „актива си“ 166 новопосадени дръвчета. Камен Илиев е един от инициаторите за създаването на Фермерски пазар във Велико Търново.

Днес често се говори за „Зелената сделка“, но обикновено с абстрактни фрази за климатична неутралност, нулеви емисии или екологичен преход. Всъщност, това е пакет от 76 инициативи на ЕК, които показват приоритетите в развитието на всяка от държавите в ЕС. В този пакет от задължителни дейности, които и ние трябва да предприемем, влизат както вторичното използване на суровини в икономиката /или така наречената кръгова икономика/, и промяната на източниците на енергия /от изкопаеми към възобновяеми/, и санирането на сградите, за да потребяват по-малко енергия за отопление. И не на последно място – политика, свързана с намаляване на загубите на храни и разходите за тяхната доставка, наречена „От фермата до трапезата“.
Качеството на храните, високите цени и големите разхищения на хранителни продукти са едни от сериозните проблеми в много държави. У нас тези показатели са доста неблагоприятни. Един от насърчаваните начини за осигуряване на добра храна на добра цена е насърчаването на местните производители. Именно затова в европейски мащаб се подкрепят така наречените „къси търговски вериги“ – местните магазини, заведения и потребители да се снабдяват от местни производители. За регион като този на Велико Търново, с вековни традиции в производството на чисти и качествени плодове и зеленчуци, на екологични продукти, е важно и местната власт да се включи в подпомагането на производителите. Още повече, на фона на очевидно недостатъчните усилия от страна на държавата.
Фермерският пазар във Велико Търново вече се провежда всяка събота и това е една съвместна инициатива на Камен Илиев и неговия приятел, съмишленик и кандидат за общински съветник през новия мандат Красимир Йорданов. Пазарът се провежда вече трети месец и категорично получава подкрепата на кмета Даниел Панов.
„У нас и в Европа има коренно различно разбиране за фермерските пазари, но нашата амбиция е да развием възможността, която община Велико Търново предоставя за местни производители, в най-добрите традиции. Засега все още местните производители са плахи в участието си, но се надявам с повече подкрепа те да станат по-активни и това да даде възможност да организираме тематични пазари за разсад, за определен тип продукти и т.н./, да използваме фермерските пазари като платформа за кулинарни събития.
Готвенето е негово хоби, след като е бил две лета на студентска бригада в САЩ и е работил като готвач в престижни ресторанти за региона на щата Масачузетс по бреговете на полуостров Кейпкод.
Запознаването на децата с важността на селскостопанското производство е също важен приоритет и ще се постараем до края на мандата всяко училище да включи в програмата си посещения на ферма от региона“, обяснява Камен Илиев.
По думите му, фермерите от региона трябва да бъдат подкрепяни и окуражавани в трудния път, по който са поели.
„Надявам се, че и туристическият бизнес значително ще разшири доставките си от местни производители. Това е една малка, но съществена крачка жителите на Велико Търново да имат пряк достъп до качествени и екологично чисти храни. Надявам се на Вашата подкрепа, за да продължим с тази благородна идея“, казва още Камен Илиев.
Младият мъж предприема активна гражданска инициатива с уведомяването на общинска администрация за излезли от употреба МПС. „Проблемът с паркирането определено е факт във всеки жив град, затова първата стъпка е да се отстранят изоставените автомобили“, завършва Камен.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново